Oxfile med glansiga rotfrukter

Och till lördagsmiddagen blev det idag  en favorit :
oxfile  i ugn med glansiga rotfrukter och kokt sparris.

IMG_8749

Tips till att lyckas med oxfilen, är att ta fram den i god tid innan du ska laga mat, tre timmar cirka.
Och tillaga den i ugnen på svag värme, med hjälp av en kött-termometern om du vill ha medium.  

Det här behöver du
Oxfile
smör
salt och peppar

Potatis
morötter
sharlottenlök
olivolja
salt
örtkrydda

Serveras med rödvinssås, kokt sparris, sallad

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Skala potatisen, moröttern aoch löken och dela dem i lagom stora bitar ,
lägg i en ugnsäker form vänd i rikligt med olivolja och vänd om. Salta och pudra över örtkrydda,

IMG_8708

Smörstek oxfilen  när potatisen i ugnen börjar bli mjuk. Tänk på att vända om bland rotfrukterna då och då – så att de blir riktigt glansiga och fina av olivoljan. Stek oxfilen  i rikligt med smör så filen får fin färg runt om sidorna , salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100- 150 grader,  under tiden kan du göra salladen och koka sparrien lagom mjuk.  Och när  oxfilen uppnått cirka 59 grader ( Medium ) så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter, innan du skär upp den.

Servera sedan genast med alla goda tillbehören!

***************************

Nu är maten uppäten och vi är så mätta, disken färdig och vi har precis satt oss i soffan för att titta på tv.
Snart kommer godiset fram – det var Melvin och Nomi som fick välja plockgodiset idag.

Mest surt godis och massa kolor.

IMG_8788

Ha en fortsatt fin lördagskväll.

0
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
11 år sedan

Mmm. En helt perfekt rosa köttbit.
Ser gööör gott ut 🙂

Annika
11 år sedan

Jag gissar om du fått välja var det mest choklad va?
Eller hur var det nu? 😉
Kramis

Milo
11 år sedan

Gott godis! 😀

Nästa inlägg

Bananoffe Pie

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x