Svartvinbärssaft

Som en del av er kanske redan läste på FB  så kokade vi saft hemma igår. Denna gången vart det svartvinbärssaft från egna bär i trädgården. Vi har så gott om bär och frukt i trädgården – men jag trodde nog inte att jag skulle tycka att det var så här roligt att safta, sylta och koka egen kräm. Det känns ju också lite nyttigare när man gör sin egen saft  – även om det är en hel del socker i. Och näst på tur står svartvinbärsgele, ska bara se om jag hittar lagom stora glasburkar.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

1
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Så läskande och gott! Jag brukar lägga ner en citronskiva också, blir läckert!

11 år sedan

Så gott med hemkokt svartvinbärssaft! Här uppe dröjer det nog ett bra tag innan bären är mogna, men det ser ut att bli riktigt mycket bär så det ser jag verkligen framemot:) Superfina glas du har förresten!!!

jennysmatblogg
11 år sedan

Anna : kan tänka mig det 🙂

Therese : Ja, mycket svartvinbär har vi oxå här 🙂
Tack – glasen kommer från IKEA..

lilo
11 år sedan

Om du gillar att safta kan jag verkligen tipsa om att skaffa en ”SaftMaja”. Jag köpte min på en loppis, funkar dock inte på induktion så det fick bli en singel platta från ÖB till mitt saftande men det blir super..

Agneta
11 år sedan

Hej! Jag använder bara saftmaja och den är suverän…till vilka bär som helst…blåbärssaft, lingondricka m.m. Har själv mycket svarta vinbär, när jag gjort saften och innan jag sötar den fryser jag ner 2 dl råsaft i flera burkaroch tar fram när jag behöver svartvinbärsgelé, kokar upp med gelésocker…Gott =)

Nästa inlägg

Burkar till vanilj- och bakpulver

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x