Recept på koladrömstårta

Och nu till receptet på koladröm – tårta  som Thelma bakade igår. Inspiration från Icas buffetidning, vi valde bort daimen i receptet  denna gången – för det hade vi ingen hemma.

* * * * * * * * * * * * * *
Följ gärna bloggen via facebook här och instagram: @jennysmatblogg

* * * * * * * * * * * * * *

Drömkola – tårta med färska jordgubbar

IMG_2507

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.

IMG_2505

0
Prenumerera
Notis om
29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Den där tårtan låter helt fantastiskt god! 😀

9 år sedan

Låter underbart gott, jag har inte lyckats med banoffepaj då jag kokade lite för kort tid men får nog göra ett försök med denna..

Annika
9 år sedan

Barnen och jag oxå för den delen har längtat efter fortsättningen på ice age. Måste boka våra biljetter till helgen 🙂
Tårtan är inget för mej . Då jag går på vv nu fram till september.
Men den ser fantastiskt god ut. Jag är svag för alla sötsaker 😉

Annika
9 år sedan

Det är jätte kul att läsa lite familjeliv ibland . Ni verkar hitta på så mkt roligt 🙂
Kram från annika

Malin
9 år sedan

Åh, tack för tips på allergianpassning! Hoppas så nu att sonens mjölkallergi ska växa bort snart så att jag kan göra alla smaskiga gräddtårtor =)

Anna-Lena
9 år sedan

Denna MÅSTE man ju bara testa, kan tänka mig att den går hem hos mellankille som ÄLSKAR ban off pie. Skönt att kunna skylla på han eller hur ; )

Kerstin
9 år sedan

Låter jättegott – är den god också ni som har testat?? 🙂

Louise
9 år sedan

Denna är riktigt god!

Emma
6 år sedan

Det går att köpa färdigkokt kondenserad mjölk under namnet karamelliserad mjölk. Tårtan går på nolltid men blir alltid lika uppskattad!

6 år sedan

Hej Jenny!

Vilken fantastisk tårta!!
Tack för alla fina recept.

Jag undrar hur länge kokt kondenserad mjölk håller sig?

Annika

Jenny Warsen
Reply to  Annika
6 år sedan

Numera kan man köpa färdigkokt i butik, den heter karamelliserad och håller länge 🙂

stina
6 år sedan

skall mjölken kokas i 2 och 1/2 timme :)?

Jenny Warsen
Reply to  stina
6 år sedan

Ja, om du inte köper karamelliserad. Då är den redan färdigkokt ( finns på t.ex citygross)

Annakarin
6 år sedan

Måste man ha kondenserar mjölk? Fungerar de med egenkärs kolasås?

Jenny Warsen
Reply to  Annakarin
6 år sedan

Om man kokar den lika tjock som den karamelliserade funkar det säkert. Bekymret är väl annars att kolasåsen blir för rinnig.

maja
6 år sedan

Hej Jenny .tror du man kan göra utan daim blir det gott tro?

Maria
6 år sedan

låter smarrigt

Maria
6 år sedan

Kan man ha på grädde
Och kolan dagen innan
Tro?

Sofia
Reply to  Maria
5 år sedan

Jag skulle också bli väldigt tacksam för svar på denna fråga!

jennysmatblogg
Reply to  Sofia
5 år sedan

Absolut 🙂

Maria Svensson
6 år sedan

hur många personer är denna räknad till? 🙂

Emmelie
5 år sedan

Hej!

Tack för en underbar blogg! Kan man göra dessa i chokladskålar? Så det blir portioner? 🙂

Kram Emmelie

jennysmatblogg
Reply to  Emmelie
5 år sedan

Det tror jag säkert. Men hur många det blir är svårt att säga på rak arm 🙂

Angelica
4 år sedan

Jag gjorde denna till efterrätt på påskafton. Väldigt god och uppskattad! Jag ändrade dock lite i receptet. Istället för kodenserad eller karamelliserad mjölk värmde jag va 2 dl grädde i en kastrull och smällde sedan ner en påse dumlekolor. Fantastiskt gott!

jennysmatblogg
Reply to  Angelica
4 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Diana
3 år sedan

Låter ju fanstatiskt gott! Något tipps på vad man kan ha istället för daim om man har nötallergiker i familjen. Blir den liks god med hackad mjölkchoklad tro?

Helena Hultgren
2 år sedan

Kan man koka kondenserad mjölk i kastrull utan burken?

jennysmatblogg
Reply to  Helena Hultgren
2 år sedan

Tror inte. Men har ingen aning faktiskt

Ingegerd Johansson
1 år sedan

Jag har gjort denna många gånger och det är som du säger ett recept från ICA 🙂 Den är jättegod !

Nästa inlägg

Fyllda champinjoner

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x