Recept på koladrömstårta

Och nu till receptet på koladröm – tårta  som Thelma bakade igår. Inspiration från Icas buffetidning, vi valde bort daimen i receptet  denna gången – för det hade vi ingen hemma.

* * * * * * * * * * * * * *
Följ gärna bloggen via facebook här och instagram: @jennysmatblogg

* * * * * * * * * * * * * *

Drömkola – tårta med färska jordgubbar

IMG_2507

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.

IMG_2505

2

29 responses to “Recept på koladrömstårta

  1. Karin skriver:

    Den där tårtan låter helt fantastiskt god! 😀

  2. FruVesa skriver:

    Låter underbart gott, jag har inte lyckats med banoffepaj då jag kokade lite för kort tid men får nog göra ett försök med denna..

  3. Annika skriver:

    Barnen och jag oxå för den delen har längtat efter fortsättningen på ice age. Måste boka våra biljetter till helgen 🙂
    Tårtan är inget för mej . Då jag går på vv nu fram till september.
    Men den ser fantastiskt god ut. Jag är svag för alla sötsaker 😉

  4. Annika skriver:

    Det är jätte kul att läsa lite familjeliv ibland . Ni verkar hitta på så mkt roligt 🙂
    Kram från annika

  5. Malin skriver:

    Åh, tack för tips på allergianpassning! Hoppas så nu att sonens mjölkallergi ska växa bort snart så att jag kan göra alla smaskiga gräddtårtor =)

  6. Anna-Lena skriver:

    Denna MÅSTE man ju bara testa, kan tänka mig att den går hem hos mellankille som ÄLSKAR ban off pie. Skönt att kunna skylla på han eller hur ; )

  7. Kerstin skriver:

    Låter jättegott – är den god också ni som har testat?? 🙂

  8. Louise skriver:

    Denna är riktigt god!

  9. Emma skriver:

    Det går att köpa färdigkokt kondenserad mjölk under namnet karamelliserad mjölk. Tårtan går på nolltid men blir alltid lika uppskattad!

  10. Annika skriver:

    Hej Jenny!

    Vilken fantastisk tårta!!
    Tack för alla fina recept.

    Jag undrar hur länge kokt kondenserad mjölk håller sig?

    Annika

    1. Jenny Warsen skriver:

      Numera kan man köpa färdigkokt i butik, den heter karamelliserad och håller länge 🙂

  11. stina skriver:

    skall mjölken kokas i 2 och 1/2 timme :)?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, om du inte köper karamelliserad. Då är den redan färdigkokt ( finns på t.ex citygross)

  12. Annakarin skriver:

    Måste man ha kondenserar mjölk? Fungerar de med egenkärs kolasås?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Om man kokar den lika tjock som den karamelliserade funkar det säkert. Bekymret är väl annars att kolasåsen blir för rinnig.

  13. maja skriver:

    Hej Jenny .tror du man kan göra utan daim blir det gott tro?

  14. Maria skriver:

    låter smarrigt

  15. Maria skriver:

    Kan man ha på grädde
    Och kolan dagen innan
    Tro?

    1. Sofia skriver:

      Jag skulle också bli väldigt tacksam för svar på denna fråga!

      1. jennysmatblogg skriver:

        Absolut 🙂

  16. Maria Svensson skriver:

    hur många personer är denna räknad till? 🙂

  17. Emmelie skriver:

    Hej!

    Tack för en underbar blogg! Kan man göra dessa i chokladskålar? Så det blir portioner? 🙂

    Kram Emmelie

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det tror jag säkert. Men hur många det blir är svårt att säga på rak arm 🙂

  18. Angelica skriver:

    Jag gjorde denna till efterrätt på påskafton. Väldigt god och uppskattad! Jag ändrade dock lite i receptet. Istället för kodenserad eller karamelliserad mjölk värmde jag va 2 dl grädde i en kastrull och smällde sedan ner en påse dumlekolor. Fantastiskt gott!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt att höra 🙂

  19. Diana skriver:

    Låter ju fanstatiskt gott! Något tipps på vad man kan ha istället för daim om man har nötallergiker i familjen. Blir den liks god med hackad mjölkchoklad tro?

  20. Helena Hultgren skriver:

    Kan man koka kondenserad mjölk i kastrull utan burken?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tror inte. Men har ingen aning faktiskt

  21. Ingegerd Johansson skriver:

    Jag har gjort denna många gånger och det är som du säger ett recept från ICA 🙂 Den är jättegod !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *