Recept på koladrömstårta

Och nu till receptet på koladröm – tårta  som Thelma bakade igår. Inspiration från Icas buffetidning, vi valde bort daimen i receptet  denna gången – för det hade vi ingen hemma.

* * * * * * * * * * * * * *
Följ gärna bloggen via facebook här och instagram: @jennysmatblogg

* * * * * * * * * * * * * *

Drömkola – tårta med färska jordgubbar

IMG_2507

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Tips för allergiker: Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen.

IMG_2505

0
Prenumerera
Notis om

29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

Den där tårtan låter helt fantastiskt god! 😀

10 år sedan

Låter underbart gott, jag har inte lyckats med banoffepaj då jag kokade lite för kort tid men får nog göra ett försök med denna..

Annika
10 år sedan

Barnen och jag oxå för den delen har längtat efter fortsättningen på ice age. Måste boka våra biljetter till helgen 🙂
Tårtan är inget för mej . Då jag går på vv nu fram till september.
Men den ser fantastiskt god ut. Jag är svag för alla sötsaker 😉

Annika
10 år sedan

Det är jätte kul att läsa lite familjeliv ibland . Ni verkar hitta på så mkt roligt 🙂
Kram från annika

Malin
10 år sedan

Åh, tack för tips på allergianpassning! Hoppas så nu att sonens mjölkallergi ska växa bort snart så att jag kan göra alla smaskiga gräddtårtor =)

Anna-Lena
10 år sedan

Denna MÅSTE man ju bara testa, kan tänka mig att den går hem hos mellankille som ÄLSKAR ban off pie. Skönt att kunna skylla på han eller hur ; )

Kerstin
10 år sedan

Låter jättegott – är den god också ni som har testat?? 🙂

Louise
10 år sedan

Denna är riktigt god!

Emma
7 år sedan

Det går att köpa färdigkokt kondenserad mjölk under namnet karamelliserad mjölk. Tårtan går på nolltid men blir alltid lika uppskattad!

7 år sedan

Hej Jenny!

Vilken fantastisk tårta!!
Tack för alla fina recept.

Jag undrar hur länge kokt kondenserad mjölk håller sig?

Annika

Jenny Warsen
Reply to  Annika
7 år sedan

Numera kan man köpa färdigkokt i butik, den heter karamelliserad och håller länge 🙂

stina
7 år sedan

skall mjölken kokas i 2 och 1/2 timme :)?

Jenny Warsen
Reply to  stina
7 år sedan

Ja, om du inte köper karamelliserad. Då är den redan färdigkokt ( finns på t.ex citygross)

Annakarin
7 år sedan

Måste man ha kondenserar mjölk? Fungerar de med egenkärs kolasås?

Jenny Warsen
Reply to  Annakarin
7 år sedan

Om man kokar den lika tjock som den karamelliserade funkar det säkert. Bekymret är väl annars att kolasåsen blir för rinnig.

maja
7 år sedan

Hej Jenny .tror du man kan göra utan daim blir det gott tro?

Maria
7 år sedan

låter smarrigt

Maria
7 år sedan

Kan man ha på grädde
Och kolan dagen innan
Tro?

Sofia
Reply to  Maria
6 år sedan

Jag skulle också bli väldigt tacksam för svar på denna fråga!

jennysmatblogg
Reply to  Sofia
6 år sedan

Absolut 🙂

Maria Svensson
7 år sedan

hur många personer är denna räknad till? 🙂

Emmelie
6 år sedan

Hej!

Tack för en underbar blogg! Kan man göra dessa i chokladskålar? Så det blir portioner? 🙂

Kram Emmelie

jennysmatblogg
Reply to  Emmelie
6 år sedan

Det tror jag säkert. Men hur många det blir är svårt att säga på rak arm 🙂

Angelica
5 år sedan

Jag gjorde denna till efterrätt på påskafton. Väldigt god och uppskattad! Jag ändrade dock lite i receptet. Istället för kodenserad eller karamelliserad mjölk värmde jag va 2 dl grädde i en kastrull och smällde sedan ner en påse dumlekolor. Fantastiskt gott!

jennysmatblogg
Reply to  Angelica
5 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Diana
4 år sedan

Låter ju fanstatiskt gott! Något tipps på vad man kan ha istället för daim om man har nötallergiker i familjen. Blir den liks god med hackad mjölkchoklad tro?

Helena Hultgren
4 år sedan

Kan man koka kondenserad mjölk i kastrull utan burken?

jennysmatblogg
Reply to  Helena Hultgren
4 år sedan

Tror inte. Men har ingen aning faktiskt

Ingegerd Johansson
2 år sedan

Jag har gjort denna många gånger och det är som du säger ett recept från ICA 🙂 Den är jättegod !

Nästa inlägg

Fyllda champinjoner

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x