Gifflar med ost och skinka

 

Gifflar, som kan varieras jättemycket.  Jag bakade dessa är ost – och skinka.
Men även goda att fylla med mozzarella, basilika och tomat, eller varför inte färskost och oliver , eller soltorkade tomater och en god ost.

IMG_4514
Riktigt goda, och lättbakade.

IMG_4518
Det här behöver du till cirka 25 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl riven  Ost
25 mindre skink- bitar

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4486

Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit

IMG_4487

Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.

IMG_4493

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras,

IMG_4510

3

18 responses to “Gifflar med ost och skinka

  1. Ser supergoda ut!! Får nog ta och baka ett gäng, passar ju perfekt till alla picknickar som komma skall!

  2. Jenny skriver:

    Hej! Behöver lite förklaring till cheesecakebrownien. Ska cheesesmeten vara i ugnen?? Ska man vispa cheesesmeten m elvisp? Tacksam för snabbt svar:):) Ha en bra dag// Jenny

  3. jennysmatblogg skriver:

    Hej Jenny.
    Nu ska vi se. Men ar du denna :

    http://www.femme.se/jennysmatblogg/cheesecake-brownies/

    Du ska först vispa socker och ägg till chokladbotten, sedan bara vända i resten försiktigt
    Toppingen ska vispas slät och läggas över kakan.

    Sedan ska hela in i ugnen.

    Lycka till 🙂

  4. sanna skriver:

    Hej Jenny

    Dessa gifflar brukar jag göra ofta med fetaost i helst lite hårdare sort och sen har vi dom till alla möjliga små tilltugg som parmaskinka starka korvar mm..gott 😀

  5. Frida skriver:

    Gifflar brukar jag ha ofyllda som frallor.. Supergoda! De godaste gör Stella som har Stellas Ostkaka 3 mil från Växjö (finns hemsida)

  6. Sandra skriver:

    Gokväll. Är så glad för att jag hittat hit till din sida, finns så mycket gott som jag ska prova på. Först ut var dessa gifflar, vilken fullträff !!dom gillades verkligen av både stora och små. Perfekta till mellis, att ha med på picknick eller till te på kvällskvisten : ).

  7. Klara skriver:

    Hej jenny! Vad tror du om att baka de på kvällen och sätta de i ugnen på morgonen? Funkar det tror du? Tack för många superbra tips på bloggen! 🙂

  8. carro skriver:

    Hej! Superbra blogg med så goda recept! Går det att frysa in dessa gifflar? Blir de goda om man vämer upp dem på nytt? Kram Carro

  9. M skriver:

    Hehe jenny blir det inte 32 gifflar?

  10. Karin skriver:

    Ska de alltid äts varma? Osten blir ju inte rinnig annars…

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det går äta dem kalla, men godast varma / ljumna 🙂

  11. therese skriver:

    Går de bra att frysa ner??

  12. Gittel skriver:

    Låter jättegott! Kan man göra gifflarna på kvällen innan och förvara i kylen för att sen sätta in dom i ugnen på morgonen?

  13. Lina skriver:

    Gud vilka lämpliga!
    Funderar detsamma, går de att frysa in?

  14. Jonna skriver:

    Underbart goda! Min man sa” får man ställa en fråga?” Mumsandes på en nybakad giffel, ” ja vad?”” Varför har du inte bakade dessa innan?”❤️❤️❤️❤️

  15. Helen skriver:

    mmmm dessa ska jag baka nu Jenny:) Tack för en jättefin blogg!! trevlig helg// Helen

  16. Marianne skriver:

    Har precis bakat dem nu. Ville göra dem lite nyttigare så jag bytte ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl fullkorn och havregryn. De blev fantastiskt goda. Skall göra en grönsakssoppa nu som jag ska servera tillsammans med det goda brödet. 🙂

  17. Annika skriver:

    Jag gjorde dessa igår och tyckte det var svårt att få dem snygga. Dessutom blev de betydligt mindre än dina så jag tror att 15-18 st hade varit mer lagom för att få rätt storlek.

    Snygga eller inte så nämnde maken att det var det godaste jag bakat när han kom hem och tog en bit. Så trots att jag tänkt att jag inte orkar göra dem igen så får det nog bli en favorit i repris! Tack för fantastiska recept i din blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *