Helstekt kyckling i ugn

Helstekt kyckling i ugn med rosmarin och citron,
med potatis, gräddsås och vinbärsgele

 

IMG_4169

Det här behöver du:
Potatis
1 hel kyckling
1 citron
salt
färsk rosmarin

Gräddsås :
Ev. sky från kycklingen
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2  msk kycklingfond
Smaka av med salt och nymalen peppar
1-2 tsk rödvinbärsgele

Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 180 grader.
Gnid in kycklingen med citron och rosmarin, salta.
Fyll kycklingen med färsk rosmarin, klyftad citron och en klyftad gul lök.
Ställ in i mitten av ugnen. Under tiden kokar du potatisen och gör såsen.
Ta fram en stekpanna, får du sky från kycklingen, sila den och använd den också. Lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar och cirka 2 tsk gele.
Kycklingen  är klar efter cirka 1 timme och 20 minuter, men kolla så att köttsaften inte är rosa.

Servera tillsammans med kokt potatis och sås.

IMG_4200

1

5 responses to “Helstekt kyckling i ugn

  1. Marianne skriver:

    Mums. Riktig mamma-mat.

    Hälsningar från ett sommar-Stockholm

  2. Hanna skriver:

    Älskar kyckling! Borde även smaka bra kallskuren i en sallad sedan <3

  3. Anna skriver:

    Men guuuud så gott,
    Detta ska prövas 😉

  4. Linn skriver:

    Första gången jag är inne på din blogg. Jättetrevlig! Här kommer jag kika in igen. Sugen på kyckling blev jag också. Kommer definitivt stå på nästa veckas matsedel hemma hos oss.

  5. jennysmatblogg skriver:

    Marianne : Fantastiskt! VI har också haft toppen väder i växjö idag.

    Det är jättenkelt att laga hel kyckling i ugn,
    Så man behöver inte köpa färdig 🙂

    Och vad roligt att nya läsare hittar hit!
    Välkommen tillbaka 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *