Köttbullar med kokt potatis och gräddsås

Vilken solig första maj vi har! Helt fantastiskt 🙂
Middagen igår blev grillat, och även till lunch idag. Vill ju verkligen passa på när det är så fint väder.
Och snart är det fika på altanen , såg  bara att jag inte hunnit skriva om köttbullarna vi åt sist när mamma var här och hälsade på,
Det var  Thelma som hjälpte till med maten den dagen, och här kommer receptet på Thelmas hemlagade köttbullar /pannbiffar.

IMG_3781

Det här behöver du :

Potatis

1 kilo nötfärs
1 finriven lök
1 ägg
salt
peppar
2- 3 msk hp- sause
smör

Såsen:
Stekskyn
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2 msk kalvfond
Smaka av med salt och nymalen peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna och låt stå i kylen i en timme innan du ska steka dem
Skala potatisen och koka den.  Rulla och platta ut biffar eller rulla köttbullar  av färsen och stek dem i rikligt med smör.
När biffarna är klara ställ dem på låg värme i ugnen så att de behåller värmen undertiden du gör såsen.
Använd samma stekpanna som du stekt biffarna, lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar.  Servera sedan såsen med potatisen och köttbullarna.
Smaklig måltid.

Sedan gjorde jag även några biffar med finhackad fetaost / soltorkade tomat också.

IMG_3813

Och nu – ut i solen och fika!  🙂

2

3 responses to “Köttbullar med kokt potatis och gräddsås

  1. Anna skriver:

    Mmmmums:) Så gott det ser ut
    Vilken duktig tjej som hjälper mamma i köket!

  2. Sara Louise skriver:

    chokladtossig? titta in i min chokladvärld! 🙂

  3. Helena skriver:

    Vilken duktig hjälpreda du har som lagar så goda köttbullar!:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *