Oxfilé med frasiga potatisbakelser

Riktigt goda frasiga potatisbakelser,
Serverade med en  bit oxfile tillsammans med en god sallad.

IMG_3662

För 4 personer

700- 800 gram oxfile

4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost  ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost

Hemmagjord rödvinssky

Gör så här:

Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad.
Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar.
Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57  grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt.  Under tiden gör du potatisbakelserna, grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost.
När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) .  När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt  smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.

IMG_3646

IMG_3647

Smaklig måltid!

3

19 responses to “Oxfilé med frasiga potatisbakelser

  1. emma skriver:

    de där såg jättegott ut. Måste jag göra nästa helg.

  2. milla skriver:

    Maken gjorde en variant av potaisbakelse för några veckor sedan var jätte gott han hade hemagjord potatismos i.
    Ha en skön helg

  3. Emm skriver:

    Det här receptet på potatisvakelse sparar jag med en gång!!

  4. cicci skriver:

    Så gott skall göra potatisarna igen idag:)))

  5. Ingela skriver:

    Så goda dom blev, nästa gång tar jag en mer smakrik ost, serverade med kyckling o murkelsås o sallad, fantastiskt gott!!! Tack igen för en underbar blogg!!

  6. melpe skriver:

    Ser verkligen goda ut! Kan man förbereda dessa dagen innan eller iaf på morgonen om man ska ha dem på kvällen?

  7. Lotta skriver:

    Knäpp fråga… Rå eller kokt potatis? Hur länge ska de vara inne så potatisen blir färdig?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det står i receptet 🙂

  8. Emma skriver:

    Hej! Jag förstår heller inte riktigt receptet just angående potatisen. Det står att det ska vara kokt potatis i receptet, men att den ska rivas? Stämmer det? Inte rå alltså? 225 grader står det, men ca hur länge? Tacksam för svar! Mvh Emma

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den kokta potatisen ska rivas 🙂 De ska stå i ugnen tills de får fin färg.

  9. Emma skriver:

    Tack för svaret! Blir gott till nyårsmiddagen!

  10. Marie skriver:

    Ser supergoda ut, dom gör vi i morgon till oxfilé

  11. Marie skriver:

    Spelar det någon roll om det är möjlig eller fast potatis?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nej det spelar ingen roll- men lättare att riva den fasta 🙂

  12. Viveka skriver:

    Underbart gott. Vi hade pesto och basilikaost, helt fantastiskt. Ska göras om ?

  13. Elin skriver:

    Jag undrar som ovan! Kan man förbereda till ett visst steg i förväg, tex. spara ägg-pensling och ost till innan servering men göra det övriga tex på morgonen?

  14. Malin skriver:

    Vilken förskost använde du?

  15. Emma skriver:

    Hej!
    Ser underbart ut, men det blir inte för ”degigt” och för lite potatis, tänkte om man mer kunde gjort som en liten rund form av smördegen och fylla med potatis och färskost?

  16. Stina skriver:

    Hur lång tid ska bakelserna stå i ugnen ungefär?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *