Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

Godkväll i stugan. . .

Roligt att ni är så många som hittat hit till nya bloggen nu. Ni vet att ni kan följa bloggen även via instagram : @jennysmatblogg gör det vetja ♥ Och så närmar sig ju nyårsafton med stormsteg, och jag tänkte att jag kunde passa på att tipsa om en riktigt god efterrätt tills dess, som passar bra om man är många. Och denna har bakats många gånger hemma hos oss och är ett recept som jag prövat fram själv 🙂


Chokladig cheesecake med tryffeltäcke :
Du behöver:

200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
3 / 4 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
25-50 gram smält smör

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här :

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. )
Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Annars går det inte vispa dem tillräckligt fluffigt. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.

Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner äggsmet  & grädde där i.  Rör även ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen. Låt stå ett par timmar innan du gör tryfflen.

Då kan du börja med chokladtryfflen: Bryt chokladen, i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.

Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den en kvart  innan den ska serveras.

 


6
Prenumerera
Notis om

48 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
12 år sedan

Sitter och klurar på dessert till nyår. Denna kan bli aktuell….

Camilla
12 år sedan

Jag fullkomligt älskar din blogg! Du har så goda saker att bjuda på för syn & smak! Denna måste jag prova!

12 år sedan

Den ser helt ljuvlig ut, mums 🙂

12 år sedan

Ojojoj säger jag bara, den där gjorde jag för ett tag sen från din blogg… Såååååå god och det är ju så bra för man förvarar den ju i frysen så den håller sig länge och blir till många goda desserter!!
Förresten, tycker du ska testa mina saffransskorpor om du får tid över, de blev jättegoda!

Ha det toppenbra!!
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

12 år sedan

Så gott måste testas 🙂

Anna
12 år sedan

Helt underbart! Måste prova;-)

Anna
12 år sedan

Hej!

Jag kan mycket väl förstå din glädje över lite nytt. Att ha bloggen på ett nytt ställe.
Men jag tycker att din blogg har en alldeles för hög kvalité för att passa på ett sånt här ställe, som är så grötigt av all reklam. Jag tycker att det var ett nedköp. Dina recept, texter och framförallt bilder är värda att inte blandas med allt möjligt annat.

Tråkigt tycker jag.

Kram på dig!

jennysmatblogg
12 år sedan

Denna är verkligen jättegod. Så har ni inte bakat den innan så gör det 🙂
Anna : Det gör mig glad att du gillar mina bilder och recept iallafall.
God fortsättning till er alla.

12 år sedan

Ser fantastiskt god ut!
God fortsättning.

Martina
12 år sedan

Hej, låter helt underbar! Mums! Jag tänkte göra den till nyår, hur många räcker den till? Martina!

Heidi
12 år sedan

Det ser så otroligt gott ut, ska göra det till nyår kanske. Kram Heidi

Johanna
12 år sedan

Den här får det bli som nyårsdessert… Kan ju inte bli annat än succé?! Ser helt gudomlig ut 🙂 Tack för en superinspirerande blogg!!

Jeanette
12 år sedan

Denna har jag gjort och den är underbart god. Så ni som funderar på att prova gör det!
Tack för en bra och inspirerande blogg!

Anna
12 år sedan

Måste pröva denna. Du är sååå duktig på att inspirera oss läsare. 🙂

jennysmatblogg
12 år sedan

Martina : Ca 10 – 12 personer ?

Johanna : Jag tycker den är riktigt god.

Jeanette : Roligt att du provat den 🙂

Sari
12 år sedan

Hej!
Gjorde den här kakan idag. Vi ska ha den som dessert imorgon. Den ser riktigt fin och god ut. Tack för bra inspiration 🙂

Karin
12 år sedan

Jag har bakat denna nu! Fullkomligt underbar:-) chokladig och helt fantastisk 😉 thank you

Louise
12 år sedan

Gjorde denna till nyår och jag lovar ALLA älskar den. Så söt, men så underbart god!

Linda
12 år sedan

Hej. Ser supergod ut, undrar bara om du har ljus eller mörk choklad?

jennysmatblogg
12 år sedan

Jag har ljus choklad ( Marabou )

Men gillar man bättre mörkchoklad så går det bra också.

fia
10 år sedan

Ska man lägga på chokladtryffeln precis innan servering eller ska man lägga på den och lägga i frys?

jennysmatblogg
Reply to  fia
10 år sedan

Innan frys 🙂

fia
10 år sedan

Hur många dagar klarar den sig i frysen innan man tänkt att bjuda på den? Verkar supergog:)

jennysmatblogg
Reply to  fia
10 år sedan

Den klarar sig lätt en vecka , plasta den bara.

Mari
10 år sedan

Så jättegod! Gjorde den o går, men utan chokladen uppepå.

Iman
9 år sedan

Älskar din blogg..så himla bra och inspererad. Denna måste verkligen testas

Emma
9 år sedan

Oj vad gott det där lät. Måste prova nån gång 🙂

Ann
9 år sedan

Hej!
Kakan ser gudomligt god ut! Tänkte servera den på nyårsafton och undrar om ni brukar ha något tillbehör – såsom grädde, färska bär?

Susanne
9 år sedan

Hej
Ska grädden ner i smeten innan äggvitesmeten?

Jenny Warsen
Reply to  Susanne
9 år sedan

Det spelar inte jättestor roll, alla tre bunkar ska blandas ihop till ett. 🙂

Fia
9 år sedan

Bakar den just nu men blir inte klok på momentet när tryffeln ska på. Gjorde som det står i receptet men när chokladen svalnat så är kakan som stått i frysen ett tag fortfarande alldeles för mjuk och chokladen går inte att bre på. Den går igenom kakan. Om jag väntar tills kakan frusit till hård yta så stelnar ju tryffeln. Är det meningen att kakan ska ha frusit till innan man smetar på tryffeln? Isf borde det kanske stå att kakan måste stå i frys bra mycket längre än bara under tiden man gör tryffeln å den har svalnat. Eller jag kanske har en långsam frys? 😉 Hursomhelst ser den fantastisk ut å jag längtar till servering imorgon. Hoppas på svar 🙂

Jessica
9 år sedan

Hej!! Har denna i frysen nu! Det jag undrar över är om den ska serveras bara så.. Eller ska man ha ngt till?!

Angelica
9 år sedan

Hej, Började baka denna igår men är lite fundersam över lagret med tryffel.
Har precis gjort tryffeln och brett på det på kakan men det kändes för tjockt i konsistensen. Googlade därför runt lite och såg att några andra som gjort ditt recept använt 1 1/2 dl grädde men du har skrivit 1/2. Så jag undrar om du har missat en 1 eller gör du enligt receptet. Annars kanske man hinner fixa ett nytt lager 🙂 Hoppas på svar 🙂

Björn
9 år sedan

Lite oklart i receptet om grädden som man vispat ska in i smeten, du kanske kan ändra det?

@Jessica vi kommer att servera den med färska bär (jordgubbar, physalis etc.)

Jenny Warsen
Reply to  Björn
9 år sedan

Jag har uppdaterat! 🙂

Sara
9 år sedan

Ska det vara en och en halv dl grädde eller en halv som det står i receptet? Var svårt att få chokladen att smälta med en halv dl. Så jag googlade o såg ett recept som såg likadant ut men med 1dl mer….

Jenny Warsen
Reply to  Sara
9 år sedan

1/2 dl så blir den perfekt krämig.

Mikaela
9 år sedan

för ännu mer chokladig byt till philadelphia marabou, ljuvligt

9 år sedan

Gjorde denna imorse och står nu i frysen. Gjorde i 8 glas istället. Har köpt färska jordgubbar och litchi att dekorera med.
Nu håller jag tummarna att jag lyckades och att den smakar lika gott som det ser ut.

Jenny Warsen
Reply to  Tessa
9 år sedan

😀 Spännande , då håller vi tummarna.

Turi
9 år sedan

Den var inte alls god.:( sorry, men finns så myckett bättre recept än denna.

9 år sedan

De blev en succé. Gick jättebra att göra i vanliga glas, supergoda. Chokladen kunde jag gjort mindre av, den blev för mastig även för en chokladälskare som mig. TAck för ett bra recept 🙂

Nina
9 år sedan

Hej! Såg gudomligt god ut,så idag provade jag att göra den. Hade problem med tryffeln, den blev för tjock och sjönk ner när jag satte på den! Den smakar nog bra ändå

Elvira
9 år sedan

God men jag hade samma bekymmer med chokladen som flera andra har skrivit. Den var hård och svår att bre ut. Lika svår att skära och äta ( choklad lagret)

Fia
9 år sedan

I väntan på tips om hur jag ska få tryffeln att inte sjunka igenom kakan, så berättar jag gärna hur jag gjorde. Jag lät kakan stå i frysen i säkert 4h tills den var helt frusen. SEN gjorde jag om tryffeln å bredde på din på kakan å sen in i frysen igen. Blev kanon – å vrååålgott! Alla älskade den.

Om någon har ett bättre tips får ni gärna berätta. Jag kommer att baka denna igen.

Jenny Warsen
Reply to  Fia
9 år sedan

Ja tryfflen ska göras ett par timmar senare , så kakan hinner stelnar.

tanja
9 år sedan

Hej ska man smälta chokladen innan man häller i grädden?

Jenny Warsen
Reply to  tanja
9 år sedan

Nej toppingen ska läggas på när cheesecaken har stelnat.
Då ska chokladen smältas med grädden

Nästa inlägg

Godaste pannacottan

48
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x