Karamelliserade mandlar / brända mandlar

Brända mandlar får mig annars att tänka på marknader eller på jul. Men nu gjorde jag en liten omgång med detta igår för att ha på glassen. Det är busenkelt att göra och jag fick tips på instagram att man kan krydda med lite olika sorters julkryddor när den tiden närmar sig. Själv hade jag i ett par nypor med flingsalt – sött och salt det kan inte bli fel .

Hacka de karamelliserade mandlarna över glassen – underbart gott! 

Det här behöver du :
200 gram mandlar ( med skal)
4 msk sirap
2 msk strösocker
2 nypor med flingsalt

Gör så här : 

Ställ ugnen på 175 grader.
Ta fram en stekpanna och häll i sirap, socker , salt och låt detta börja bubbla i ett par minuter. Vänd ner mandlarna och rör om, så att sirapen fördelas över alla.
Lägg sedan ut mandlarna med hjälp av en sked på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
och ställ in i mitten på ugnen i 5-10 minuter tills nötterna / sirapen fått en fin gyllene färg ( men bränn dem inte)  Rör om en gång eller två.
Ta ut och dela på dem med hjälp av två gafflar så att de inte klibbar i hop.
Låt svalna  och lägg upp i en fin skål.

På väg in i ugnen .

3

6 responses to “Karamelliserade mandlar / brända mandlar

  1. al68 skriver:

    Mums, gör alltid mina i en kastrull, tycker att det blir mycket bättre. Lite bökigare med godare. Stående på julbordet ; )

  2. Anna skriver:

    Allt du gör ser så gott ut?!
    Misslyckas du aldrig med något.
    Nyfiken eftersom jag själv aldrig misslyckats med dina recept 😉

    Tack för en otroligt inspirerande och vacker blogg. Helt beroendeframkallande

    1. jennysmatblogg skriver:

      Anna : jodå, många gånger.
      men dessa middagar eller bakverk hamnar aldrig på bloggen 😉

  3. annette skriver:

    Tack snälla för ditt svar, du är alltid så hjälpsam. (det var jag som undrade över efterrätten i förra inlägget).
    Ha nu en underbar semester och glöm inte att njuta!
    kram kram

  4. Maja skriver:

    Åhh, det är sååå gott!
    Jag kör i kastrull med florsocker (så det smälter utan att bli knastrigt) går på ett kick och blir så glansiga och fina och det doftar ju helt ljuvligt.
    Pröva att ta lite lakritspulver i karamellsmeten eller doppa dem i choklad ;O)
    Ha en bra dag!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bra tips 🙂
      Ja, choklad tänkte jag göra till jul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *