Karamelliserad lökpaj

Här kommer receptet på en krämig lökpaj som vi hade igår till kräftorna.
Vi serverade den med gräddfil , klippt gräslök och finhackad rödlök- precis som västerbottenpajen.

Vi gjorde även denna pajen i aluminiumform. Perfekt att ta med också om man ska ha knytkalas 🙂

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen skan serveras både kall och varm.

 

1

3 responses to “Karamelliserad lökpaj

  1. Joel skriver:

    Den var god! Fast jag hade dubbelt så mycket ost, och lite strimlad kallrökt gris i också. Och lite timjan…

  2. Malin skriver:

    Vilken ost hade du i denna pajen Jenny?

  3. kocken skriver:

    Hur mycket är 125 grader smör? :p

    Och det är gott att krydda ordentligt med svartpeppar och timjan och sen servera den till fisk eller kyckling.
    Och det är även gott att komma i bacon eller kassler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *