Härligt god Västerbottenpaj






Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. 🙂

En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt…. 🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.


1

11 responses to “Härligt god Västerbottenpaj

  1. stina skriver:

    ska det vara 125 gram istället för 125 grader smör?
    Ville bara försäkra mig, tänkte pröva detta receptet på midsommar 🙂

  2. jennysmatblogg skriver:

    Stina : japp det stämmer !
    125 gram smör. 🙂

  3. Helena skriver:

    Kan man frysa ner pajen? Och den blir lika god att tina?

  4. Marie skriver:

    Hej. Jag undrar oxå om man kan frysa den, eller hur länge den håller sig i frysen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den går bra arr frysa.
      Den håller ett par-tre dagar i kylen ( Minst )

  5. Marie skriver:

    Kylen menar jag…

  6. Lena skriver:

    Jag bara älskar dina recept västerbottenspajen var super god som allt annat tack för all inspiration du ger

  7. Linda skriver:

    Är det vispgrädde eller matgrädde?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag använder bara vispgrädde

  8. Maria skriver:

    Hej! Går pajen att frysa? Någon som provat?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den funkar bra att frysa 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *