Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. 🙂
En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt…. 🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
ska det vara 125 gram istället för 125 grader smör?
Ville bara försäkra mig, tänkte pröva detta receptet på midsommar 🙂
Stina : japp det stämmer !
125 gram smör. 🙂
Kan man frysa ner pajen? Och den blir lika god att tina?
Hej. Jag undrar oxå om man kan frysa den, eller hur länge den håller sig i frysen?
Den går bra arr frysa.
Den håller ett par-tre dagar i kylen ( Minst )
Kylen menar jag…
Jag bara älskar dina recept västerbottenspajen var super god som allt annat tack för all inspiration du ger
Är det vispgrädde eller matgrädde?
Jag använder bara vispgrädde
Hej! Går pajen att frysa? Någon som provat?
Den funkar bra att frysa 🙂
Låter gott, men jag undrar om man kan byta ut grädden mot gräddfil ISTÄLLET
Hej Jenny
Kanske svårt att svara på. Men hur många personer tror du den räcker till om den står i buffén på midsommarbordet?
Med vänlig hälsning, Marie