Syltmunkar

Idag blir det ett litet tips på något gott till helgens fika. För jag bakade nämligen munkar igår ( för första gången ) Och det var både roligt och riktigt gott vill jag lova.

Det här behöver du till ca 25 munkar :

3 dl standard mjölk
50 gram jäst ( för söta degar)
1 1/2 dl strösocker
skalet ev 1/2 citron
1 nypa salt
150 gram mjukt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Ev. fyllning : fast sylt, marsankräm eller choklad

Till fritering: 1 1/2 liter Neutral olja

Garnering : strösocker

Gör så här :
Värm upp mjölken till fingervarmt 37 grader, rör ner mjölken i en bunke tillsammans med smulad jäst.
Rör om tills jästen löst sig. Rör ner salt, rivet skal , socker, ägg och tärnat smör tillsammans med mjölet.
Arbeta ihop till en smidig smet /deg
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 50 minuter ( eller till dubbel storlek )

Värm upp oljan i fritös / kastrull och test fritera en liten degbit. Det ska bubbla och fräsa, men det ska inte bli bränt.
Gör sedan lagom stora degbollar ( stora som studsbollar ungefär ) som du lägger ner i fritösen ( eller en tjockbottnad gryta ) , och lägg ner med en hålslev. Vill du göra några med fyllning så är hallon och blåbärssylt gott att fylla dem med.
Låt munkarna friteras riktigt gyllene, så att de inte blir degiga i mitten.

Häll upp socker på en tallrik, där du doppar munkarna genast efter du tar upp dem från fritösen.

Smaklig fika! 🙂

2

3 responses to “Syltmunkar

  1. Therese skriver:

    Hej Jenny 🙂
    Om man ska göra dessa bollar och vill fylla dom. Fyller man dom innan friterar dom eller efter? Och hur fyller man dom lättast ??
    Tack på förhand.

  2. Frida skriver:

    Hur gör man enklast när man ska fylla dem och när?

  3. Kaisa skriver:

    Hur gör man om man vill fylla dessa godingar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *