Solskensbullar



Solskensbullar, vaniljbullar eller sockerbullar.
Kärt bakverk har många namn – goda som tusan är de också.

 solsken

Det här behöver du till 25-30 vaniljbullar :

50 gram jäst ( för söta degar )

150 gram smör
1/2 msk malen kardemumma
5 dl standardmjölk
1 kryddmått salt
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
11-13 dl vetemjöl

Smält smör
Socker

MarsanKräm ( Vanlig som blandas med mjölk går jättebra)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Värm upp mjölk och smör, kardemumma, socker och salt till fingervarmt ca 37 grader.
Blanda ihop lite smörvätska med jästen, lite i taget, tills den löst upp sig.
Rör ihop bakpulver med ett par deciliter mjöl och rör ner i degvätskan.

Fortsätt sedan att rör ner resten av mjölet, spar eventuellt lite tills du bakar ut. Degen ska inte bli för hård,minska då hellre på mjölet. Så att inte bullarna blir för hårda och torra sedan när de har gräddats.
Låt degen jäsa under bakduk i ca  40- 50 minuter.
Baka sedan ut den,  arbeta den smidig och dela den i ca 25 stycken delar.
Rulla ut och lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck sedan en grop i varje bulle med mjölad tumme och fyll i med vaniljkräm.
Låt dessa bullar jäsa ytterligare i 40 minuter. Vispa ett ägg för hand, och pensla bullarna innan gräddningen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Och grädda dem sedan i mitten på ugnen  i 5- 8 minuter.   Eller tills de har fått fin färg.
Smält smör i och häll upp socker i en annan skål.
Pensla de varma bullarna med smöret och doppa gensat i strösockret.
Låt bullarna svalna på galler.

Goda och enkla att göra:-)

Jag har hört många namn på dessa bullar…. Solskensbullar, sockerbullar, vaniljbullar, 

solsken4

1

10 responses to “Solskensbullar

  1. Kristina skriver:

    Vad roligt att du publicerar detta just idag när jag letat efter ett recept som jag kan använda till dessa men tillsätta saffran. Tack!!:)

  2. Åsa skriver:

    Funkar det att byta ut mjölken mot oatly, tror ni?
    Har en mjölkproteinallergisk son nämligen..

  3. Karin skriver:

    Men ska det vara så mycket mjöl som 13 dl till 5 dl mjölk…?

  4. Helena skriver:

    Dessa blev fantastiskt goda!!

  5. Ann-Charlotte skriver:

    Ska degen röras för hand eller funkar maskin med degkrok?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vilket som går bra!

  6. Nettan skriver:

    Har du provat att fylla bullarna efter du bakat ut dom ?

  7. Lina skriver:

    Går det att frysa dessa bullar?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut

      1. Lina skriver:

        Perfekt….
        För det tar ju ett tag innan 25 st är uppätna 🙂
        Även om de är supergoda….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *