Godaste köttbullarna

Idag blir det ett enkelt recept på de goda och enkla köttbullar, köttbullar som tillagas i ugn.  För visst är det så att hemmagjorda köttbullar är det allra godaste!?  Och när det är smidigt och lätt att göra köttbullar så är det ju ännu bättre . Jag brukar göra köttbullar på 2 kilo, och sedan frysa in portionsvis i frysen, det som blir över.  Bra att ta upp och tina sedan när man har bråttom. Och här blir det nu ett köttbulle-recept  utan lök, eftersom våra barn inte tycker om detta 😀

Till 2 kilo köttbullar behöver du 

2 kilo blandfärs
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl ströbröd
5 msk kalvfond
salt och peppar

Smör till ugnsformen

Gör så här.
Ställ ugnen på 200 grader.
Häll upp grädde och ströbröd i en skål och låt det sväll upp i fem, tio minuter.
Rör ihop blandfärs, fond, ägg och salt och peppar. Rör till sist ner gräddblandningen.
Låt färsen vila i en skål i kylskåp i 30 minuter.
Rulla sedan köttbullar och lägg på den smorda plåten. Lägg dem med en liten bits avstånd.
Stek dem sedan i mitten på ugnen i ca 15- 20 minuter ( Det beror på hur stora du gör köttbullarna)  Provskär en för att se att köttet är färdigstekt.   Då och då under stektiden brukar jag röra om bland köttbullarna genom att skaka lite på plåten.

Jag föredrar att göra köttbullarna i långpanna för att det blir finare form på köttbullarna, och man slipper stekoset! 😀

 

 

Servera sedan köttbullarna till potatismos, kokt potatis och brunsås eller varför inte en god pasta. 🙂

3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *