Krämig skaldjurssoppa

Busenkel soppa att göra, och brukar alltid vara väldigt uppskattad att bjuda på.
Passar både som förrätt och varmrätt – beroende på i hur stora skålar du serverar den i.

Det här behöver du till 4 portioner.

2 sharlottenlök
2- 3 morötter
smör
7 dl vatten
3 dl grädde
200 gram kräftost ( finns att köpa i tub eller ask )
1 skvätt med koncentrerad skaldjursfond
salt 
1-2  kryddmått Cayennepeppar
400 gram skalade kräftor
Färsk dill

Serveras med gott vitlöksbröd.
(olivolja, flingsalt och oreganokrydda )

Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter och finhacka löken.
Bryn löken och morötterna i kastrullen så att de blir mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond.  Låt små sjuda under tiden du gör vitlöksbröden.

(Skär upp bagutter och ringla över rikligt med olivolja, flingsalt och oreganokrydda,
gräddas i ugnen på 225 grader )

Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering rör du i kräftorna. Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de lätt sega. )

Häll upp i  fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.

Smaklig måltid ! 😀

1

6 responses to “Krämig skaldjurssoppa

  1. Lotta skriver:

    Underbar soppa.
    Hade tappat bort mitt recept, nu blir det soppa någon dag i denna veckan

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂 Roligt att höra.

      1. Jennys_matblogg skriver:

        Det blir säkert jättegott 🙂

  2. Malin skriver:

    Den blir ännu godare om man tillsätter lite finhackad chili (färsk) innan man rör ner osten och serverar! Finns färdighackad chili i frysdisken för de som inte använder så ofta! Och vill man göra en ”lyxigare” version så blir det fantastiskt gott att grunden är gjord på hemmagjord räkfond! Skala räkor från en liten påse, stek under tiden 2 hackade charlottenlökar i lite smör. Tillsätt skalen, fräs i ca 1 minut och tillsätt 1dl torrt vitt vin, 1fiskbuljong och 7dl vatten (obs! detta är vattnet som du egentligen tillsätter senare i receptet, så det inte blir dubbel dosering). Låt sjuda i 10-12minuter. Sila av och använd buljongen i soppan (ovan recept), räkorna toppas i slutet tillsammans med eventuella kräftstjärtar!

  3. Sofia skriver:

    Ungefär hur lång tid tar det att göra soppan?
    Om man aldrig har gjort det förut, är det bättre att köpa hummerfond att ha i än att försöka göra egen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      30 minuter cirka.
      Godast är såklart hemlagad fond. Jag kokar själv på skalen efter kräftorna och fryser in, men just denna är en köpevariant.
      Som är god den också 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »