Citronbiskvier

Vilken kaka köper du helst när du är och fikar ?

Själv är jag ju riktigt förtjust i en gräddig budapest-bakelse …. men den godaste kakan tycker jag helt klart är biskvier, och jag provsmakar gärna olika smaker- tycker päron & banan/choklad är riktiga  höjdare och denna citronbiskvien var också väldigt lyckad. Och så roligt att baka själv.

Söt-syrlig med seg mandelsmassbotten.


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker ( eller mer )
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram vit choklad

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.

Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den.  Skulle smörkrämen bli för lös så ta lite mer florsocker i den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen på svag värme,.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , chokladen ska inte vara för het, då finns risk att den rinner av. Chokladen ska vara sval…. och ställ även biskvierna svalt efter de doppats så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

De kakor som inte går åt är bara att frysa in.

Ni får gärna låna mina mat- och kak-bilder  samt recept till era bloggar- men glöm inte länka 🙂

2

38 responses to “Citronbiskvier

  1. Eva skriver:

    Jag ÄLSKAR biskvier:-)
    Det är absolut godaste kakan som finns. Men dom ska vara hemmabakta. Köpta är inte goda.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bageribakade kan absolut vara goda… men inte lika gott som hembakat så klart 😉

  2. al68 skriver:

    Dessa måse jag bara testa, länge sedan jag bakade biskvier, så då får det blir dessa. Spännande smak ; )

    Ha en skön dag, snart slutar jag och hämtar lillkillen på skolan, men först lunch med bästa väninnan.
    Kram kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Låter som en trevlig dag , och lunch ! 🙂

      kramar

  3. Emelie skriver:

    Håller verkligen med dig om att biskvier är något av det godaste som finns. Har bakat chokladbiskvier, måste genast prova baka dessa:)

    Ha en fortsatt fin dag!

    Kram

  4. jennifer skriver:

    ohh min absoluta favorit kaka! men bara gjort med choklad. dessa ska abslout testas då min pappa älskar också dessa kakor plus citron 🙂 tack för recept! 🙂 /jennifer

  5. pilla skriver:

    Mmm… både fina och goda!

  6. Annika skriver:

    Fast smördeg har du väll inte i dom. Smörkräm är det va? Såg riktigt smarriga ut. Ska göra ett gäng med olika fyllning nu i helgen 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      smörkräm it is! 🙂

  7. Sofia skriver:

    Hej! Var bara tvungen att prova detta recept, men vad gör jag för fel med chokladen? Den fastnar inte, utan bara rinner av kakan!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Sofia : Det låter konstigt.
      Kan det vara så att chokladen var för varm? Den kanske stelnar / stannar kvar bättre om den hinner svalna något ?
      Annars vet jag faktiskt inte vad det kan bero på ….

  8. Vad snygga de blev! Biskvier är något jag lärt mig att älska, det är mandeln som smakar vuxenkaka tror jag 😉 Aldrig bakat egna, men blir klar sugen på att testa ditt recept!

  9. Ellinor skriver:

    Hej Jenny,
    Du måste priva att göra blåbärs fyllning til dina biskvier doppadei mörk choklad, åt det i somras på ett urmysigt kafé upp i Östhammar, där kan vi snacka om biskviernas biskvie! 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Gaaah – det låter gott! Måste se om jag hittar ett recept.
      Tack för tipset. 🙂

  10. Maria skriver:

    Hej, provade dessa för någon vecka sedan, och de är verkligen supergoda! 🙂
    (av någon anledning så minskar antalet, fastän jag har dem i frysen… 😉 )

  11. Karolina skriver:

    Hej Jenny! Bakade citronbiskvierna till fredagsfikat på jobbet igår…de var JÄTTEGODA. Hänvisade så klar till din blogg. Tack för att du delar med dig av många goda recept.
    /Karolina

  12. www.nattstad.se/HallonMia skriver:

    Idag testade jag att baka dina citronbiskvier och har givetvis hänvisat till detta recept och till din blogg 🙂 Smaskens!

  13. Catharina skriver:

    Tips jag brukar frysa min bottnar med smörkrämen så är de kanonenkelt å få på chokladen och det är lätthanterligare tycker jag.

  14. Sabina skriver:

    Dom är supergoda!! men nu när jag ska göra smörkrämen igen då blir det alldeles för lös! 🙁 vad gör jag för fel? funkar tillfälligt bra om jag har den i kylen men blir lös så fort jag tar ut den och börjar arbeta med den :/

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det kan ju beror lite på hur stort ägget är? Ta mer florsocker i.

  15. Charlotte skriver:

    Hej Jenny!!
    Dessa blir så underbart goda! Men mina blir så ”fula”.. Har du ngt tips om hur jag lättast får de runda och fina? Smeten blir ganska tjock 🙁

    Mvh Charlotte

    1. Jenny Warsen skriver:

      Menar du botten eller toppingen?

  16. Charlotte skriver:

    Var lite otydlig, men botten menar jag 🙂

  17. Jenny skriver:

    Hej. Jag är allergisk mot mandelmassa .Finns de
    Något annat man kan använda i stället

  18. Josefine skriver:

    Sjukt goda! Gjort dessa till min sons dop. Det enda felet med detta recept är att det blir så hiskeligt gott, så man får dra av några stycken från antalet

  19. Nathalie skriver:

    Jag följde detta recept häromdagen. Men mina blev så fruktansvärt fula trots att jag gjorde allt rätt med att vänta när det svlalna av, fick till och med lägga dem i kyl och frys för att mandelmassa skulle stelna till lite efter de lagts på kakorna.

    Hjälpte fortfarande ej så värst att få dem rundade som dina.

    jag+Min sambo och hans vänner+min familj har provat på dem och tyckte de var sjukt goda men fula som satan var dem.

    Hans vänner var rätt skeptiska till att prova först, då tänkte jag för mig själv bara vad brukar man säga ”Det är insidan som räknas” 😛 haha och nog var de det

  20. M skriver:

    Provade baka dessa idag, de blev otroligt bra! Tusen tack för receptet.

  21. Johanna w skriver:

    För några år sen till julen så bakade jag en med saffran i fyllningen och vit choklad som topping, blev riktigt goda och uppskattade!

  22. Tilde skriver:

    Hej Jenny! Jag bakade dom här för en vecka sen och har haft dom i frysen sen dess. Jag undrar hur länge dom ska stå framme innan dom serveras? Ps. älskar din blogg, bakar alltid efter dina recept!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det räcker med en tjugo minuter så där.

  23. Elin skriver:

    Det blev jättefina biskvier, men jag hade gjort mer smörkräm än det står i receptet. Vi hade inte på särskilt mycket men det räckte ändå inte till alla.

  24. Thea skriver:

    Hej! Jag älskar citron och biskvier så detta måste jag prova! Men måste man ha florsocker? Kan man ta vanligt socker?

  25. Jenny Johansson skriver:

    Älskar päronbiskvier men inte hittat något bra recept. Kan du hjälpa? Tack för alla dina mumsiga recept.

  26. frida skriver:

    Tänkte baka dessa idag . Men när jag nu skulle börja märkte jag att jag råkat köpa marsipan istället för mandelmassa . Kan man använda marsipan eller blir de tokfel?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går inte använda marsipan.

  27. Thank you for this recept, these were absolutely delicious!

  28. Madde skriver:

    Är det möjligt att baka biskvier utan mandeln och ersätta med något annat? 🙂

  29. Johan Arndt skriver:

    Hej
    Jag har ju bara ätit köpta. Och de flesta har varit goda. Den gröna päron varianten är min favorit.
    Men tänker börja baka egna med olika fyllning. Päron förstås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »