KLADDKAKA MED LINGONGRÄDDE


Fotograf Ulrica Pousette 

Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.
Det här behöver du till en form på 22cm:

Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,

Servera med lingongrädde ( lättvispad grädde med rårörda lingon + florsocker )

SNICKERSRUTOR

Hur gott är det inte med snickers? 
Provabaka då dina egna snickersrutor. 

Det här behöver du: 
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör (340 g)
1 tsk vaniljsocker
10 dl rice krispies
250 g mjölkchoklad

Gör så här: 
Värm upp socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull.
Ta bort från plattan, och rör sedan ner vaniljsocker & rice crisp.
Häll i en bakplåtsklädd form ( cirka 25*25 ) och fördela ut.
Ställ svalt, och smält chokladen över ett vattenbad.
Fördela sedan ut ett täcke av choklad över kakan.
Låt allt stelna / kallna innan du skär lagom stora bitar.

Mumsigt julgodis, eller helggodis.

 

EDAMAMEBÖNOR SOM SNACKS

 Detta är bland det godaste snacks som finns att beställa in på restaurang tycker jag. 
Och det är inte svårt att göra hemma. Edamamebönor hittar du oftast bland de frysta grönsakerna i butik.

.
Edamamebönor ska först kokas upp snabbt i ett par minuter.
Häll bort allt vattnet och stek dem i rikligt med olivolja samtidigt som du kryddar dem med chiliflakes
och flingsalt.

Klart.

ÄLGSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS & MUSTIG SKY

Måste bara tipsa om denna goda rätten vi lagade förra veckan.
Hur lyxigt är det inte att äta älgstek bara så där mitt i veckan.
Guldkant på tillvaron minst sagt.


Vi provade Per Morbergs recept på älg, med några mindre justeringar.

Det här behöver du:
älgstek 1 kg
salt & peppar
smör till stekning
1 morot 1
1 gul lök
1/2 purjolök
3 dl vatten + 3 msk oxfond
2 dl rödvin
2 lagerblad
1 knippe färsk timjan
8 enbär

.

Till såsen: 
Stekskyn från älgsteken
1 msk svartvinbärsgele
1 msk kinesisk soja
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Bind steken med hushållssnöre och gnid in den med rikligt med salt och peppar. Bryn den runtom i smör.
Skölj och skala moroten och löken och skär dem i grova bitar tillsammans med purjolöken. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund tills de blir glansiga. Häll på buljongen och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda på svag ( väldigt svag )värme i 45–60 minuter, vänd och ös steken några gånger under tiden. Prova med en sticka att den är klar, köttet ska släppa lätt från stickan. Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen, skär upp steken och klart att servera med

pressgurka & rårörda lingon.

 

BESÖK PÅ VILDMARKSHOTELLET

REKLAM FÖR VILDMARKSHOTELLET

Go´kväller,
.
Som ni såg på Instastory så var jag i Norrköping i lördags, ett pressbesök till tjusiga Vildmarkshotellet. Eller ”Nya Vildmarkshotellet” som det nu heter eftersom det är nyrenoverat och uppfräschat som bara den- rummen känns stilrena luftiga och lyxiga.
Ska ni boka här framöver så kan jag ju varmt rekommendera att ta med balkong mot vattnet.

Utsikt mot havet- den skojar man inte bort.
Bokar man sviten så får man den största balkongen jag sett! 
Nere i pianobaren har de satsat på mysstämning,
här kan man beställa in en fördrink innan maten. 

Vi bjöds på afternoon tea, med massa gott.
Ostar, goda marmelader och toast skagen.

Minirulltårtor, bullar, kolor och crossainter med söt topping.
Vi orkade inte allt, så fick en söt liten ”box” så vi kunde ta med oss sötsakerna vi inte åt upp. 
Bytte några meningar med kökschefen som berättade hur de arbetade, och coronasäkrat både hotell & matsal.
Han berättade hur de jobbade i köket och tog till vara på alla råvaror, som te.x marmeladen vi fick till vårt afternoon tea var gjort på frukten som inte gått åt. 
Hur fint är det inte här ?
Lika trevligt att åka hit vilken årstid som helst. Mycket konferenser bokas här, och jag förstå varför med alla trevliga sällskapsytor, spa och god mat. Ni hittar Vildmarkshotellets hemsida här

Bjöds på magisk fem-rätters.
Så ni må tro att var var mätta sedan.

Sedan fick vi även möjlighet att göra ett besök till Kolmårdens små gulliga surikater.
Snabba, sällskapliga och nyfikna.

Sötisar.