HALLONCHEESECAKE- GROTTOR

När man ändå är igång och bakar så kan man ju prova lite olika sorter. Så det blev en omgång med hallon också.
Dessa blev ju inte lika fina som blåbärscheesecakesgrottorna. Men de var enklare att få ur muffinsformen då jag här använde mig av muffinsformar också.

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med hallon.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

CHEESECAKE-GROTTOR

Go kväller,
I dag har jag bakat så mycket smarrigt ska ni veta. Recept & bilder kommer.
Först ut var dessa galet goda cheesecake-grottor.
Recept snodde jag rakt av från bästa Mirka
.

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

SLOTTSVISTELSE & 40-PLUSSARE

Go´ morron go´ morron,
Här kommer massa bilder från helgen som gått.
Åkte ju till Växjö för att vara med och fira min vän Gabriellas födelsedag. Egentligen så skulle jag befunnit mig i Rumäninen denna veckan, och utforskat Transylvanien med alla dess vampyrer. Hahah…. Men nu ville läget annorlunda, och då kunde jag istället tacka ja till detta.
Och som jag skrev tidigare så passade vi på att bo på slottet.
.

Den vackraste årstiden att åka hit är faktiskt om en månad eller två när all bokskog runt omkring är gul / orange. Ja och även vintern är magisk när allt är vitt och sjön har frusit till is.
När jag bodde i Växjö så brukade jag flera gånger i veckan promenera runt sjön här där slottet ligger.
.

Vi bokade in oss på tornrummet,
och vi fick typ tre våningar 🙂 Hur nice? Nope, detta är inget samarbete – men jag vet ju att ni gillar att få lite tips på lite trevliga boende.
.

När vi hade checkat in oss, så gjorde vi oss klara för att bege oss mot 40 års galej:et.
Vi hade en jättetrevlig kväll, med massa god mat, trevligt sällskap och lekar.


Så vi kom hem sent, som sig bör när man firar 40 åringar. Grattis än en gång Gabriella.
.
Och tycker man slottet är vackert i dagsljus så är det banns mig ännu finare på kvällen.
.

Väl hemma på slottet var det bara att sussa kudden och sova som en liten prinsessa,
och så var det ju klart på sin plats att bege sig sig ner och prova frukosten i denna majestätiska frukostmatsal.
.

Ja, det var min helg det.
I dag väntar jobb i vanlig ordning. Ska börja med att jobba av mailen, till Nybro på jobblunch och sedan ska jag fota nya roliga samarbeten. Mer om dem kommer snart på bloggen.
.
Kram på er och hoppas ni får en riktigt fin start på veckan.

VECKOMATSEDEL

Godmorgon
Här kommer en tidsinställd veckomatsedel till er som redan nu vill börja planera inför den kommande veckan.
.
Måndag :
Grönsaksburgare med pommes
Tisdag: Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergömma med ris & currysås 
Torsdag : Nikkalouktasoppa med köttfärs
Fredag  : Fläskfile med ”fusk”- bea 

fläskfile 2

Det här behöver du till 4 personer : 
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

potatis ( jag valde sorten Marilyn )
samt några morötter
rapsolja
ströbröd
flingsalt

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Kladdkaka + Bananoffie pie = sant

Kladdkakebotten: 
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
.
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter ett par timmar i kylskåp.

Toppingen: 
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 skivad banan
2 1/2 dl vispad grädde
50 gram hackad choklad
rostad flagad mandel
.
Gör så här:
Bred ut den karamelliserade mjölken ( kolan ) över kladdkakan.
Skiva över bananen, och fördela ut den lättvispade grädden.
Toppa med rostad flagad mandel och chokladkross.

Smaklig fika,

MOT VÄXJÖ OCH 40-ÅRS GALEJ


Hej hej,

Just nu sitter vi i bilen på väg till Växjö, ska sova på slott i natt. Jajamän.
Men innan dess ska vi på 40-års galej för min fina vän Gabriella. Himlans trevligt. Vi stannade till i Nybro nu på vägen för en kebablunch.
Så mätta och go´a har vi börjat rulla vidare. Har väl en tre kvart till Växjö, och hänger ni med på Instastory @jennysmatblogg  så får ni se slottet & rummet också. Jag tror det är första gången jag bor på slott… Hade egentligen gärna velat prova middagen, men nu får vi se från emot en mysig frukost imorgon istället.

Nu önskar jag er en trevlig lördag.