Kladdkaka med kolatäcke

Det här behöver du :
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör

ströbröd och matfett till smörjning av form

Kola :
2 dl grädde
2 dl socker
2dl sirap

Serveras med grädde, eller glass.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop samtliga ingredienser till kladdkakan, och häll över i en smord och bröad form.
Låt stå i ugnen mellan 14- 20 minuter , beroende på hur kladdig chokladkakan ska vara.
Ta en stor kastrull , och koka upp grädde, socker och sirap till kolatäcket.
Låt koka i ca 20 – 30 minuter under omrörning. Den ska inte bli för hård, utan bara sega till sig.
Testa hur seg kolan blir genom kultestet ( dvs. sänk ner en tsk med den kolan i ett glas vatten – så ser du hur seg den är. )
När kolan är färdig så brer du ut den över kladdkakan och låter sedan kakan svalan ca en halv timma i kylen/ frysen.

Serveras med grädde, och ev. lite färska bär för kakan är söt, men mycket god

Sockerkaka med choklad och nötter

 

 

Det här behöver du:
100 gram mjölkchoklad
1 näve med grovhackade valnötter
smör & hackade nötter till att bröa formen
150 gram smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl grädde ( eller mjölk)

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.Smörj och bröa formen med hackade nötter. ( formen ska vara ca 1 1/2 liter )
Hacka chokladen och valnötterna. Rör matfettet och socker poröst, tillsätt äggen – ett i sänder, och arbeta degen väl.
Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsocker, kakao i en skål. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten, varvat med grädden.
Rör ned chokladen och valnötterna, och häll sedan upp smeten i formen.
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Grillad lax med risonisallad

Grillad lax med sommarsallad – går även bra att steka .

4 personer

4 fina laxbitar
wasabi & sesame-krydda
3dl risoni ( okokt )
2 msk skaldjursfond
1 citron
1 mogen mango
10 körsbärstomater
1 rödlök
3 droppar tabasco
flingsalt

Serveringstips:
Servera gärna med en klick färskost på laxen, det ger en mjuk och rund smak till denna somriga rätt.

Gör så här:
koka upp vattnet tillsammans med skaldjursfonden. Låt sedan risonin koka i detta.
Låt sedan risonin svalna medan du skär upp rödlök, mangon och tomaterna. Rör sedan ihop, och pressa citron över ( efter egen smak och tycke ) och strö lite flingsalt. Låt sta kallt minst en timme innan servering.

 

Gnid sedan in laxen med citron och salta med flingsalt, och krydda med wasabi & sesame-krydda, innan du grillar laxen.
När den är färdig grillad är det klart att serveras, gärna med en klick färskost till.

Frisk hemmagjord limeglass

 

Du behöver :
3 äggulor
3 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl limesaft ( färskpressad )
Rivet skal av 1 lime

Serveras med färska jordgubbar, ev kan man pudra över lite florsocker.

Gör så här:
Ta fram 3 skålar.
I första skålen lägger du äggulorna, socker, vaniljsocker, limesaft och rivet skal.
Vispa samman till en fluffig smet. Sedan i skål nummer 2 vispar du grädden, den ska vispas länge, så att den blir fast och fluffig. I 3 skålen vispar du äggvitor, länge till ett hårt skum. Sedan vänder du ner vispgrädden i äggulssmeten och tillsist vänder du ner äggvitorna.

Fyll upp i en form ( eller muffinsformar ) och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.
Men gör gärna glassen en dag innan den ska ätas! Servera sedan glassen med färska jordgubbar som du pudrar florsocker över.

Och river lite limeskal över.

Fläskytterfile i pepparsås

 

fläskytterfile

Det här behöver du till 4 personer: 
1 putsad  fläskytterfile
smörSåsen:
2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
2 1/2 msk kalvfond (koncentrerad)
1 msk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Nymalen peppar
salt
Maizena eller mjölredning
Serveringstips : Kokt potatis ( ris ) och kokta grönsaker.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Skala och koka potatisen.Putsa fläskytterfilen och skär i medaljonger, salta och peppra med svartpeppar.
Bryn dem sedan i rikligt med smör, tills medaljongbitarna nästan är helt genomstekta.
Ställ sedan in köttet i ugnen i en djup ugnsfast form. Sedan använder du stekskyn till att göra sås, tillsätt en msk smör i stekpannan du redan stekt fläskytterfilen i. Häll ner grädden, cremefraichen,  & kalvfond och låt sedan sjuda upp. Vänd ner soja & gele och smaka av med salt, och ev. lite mer peppar om ni vill ha mer smak.

Sedan tar ni ut kötter ut ugnen och häller över såsen innan ni ställer tillbaka formen i ugnen igen.
Sedan ska det stå och småputtra en ca 10-15 minuter tills köttet är riktigt färdigt.
Serveras sedan med den nykokta potatisen och kokta grönsaker.