Stora sega chokladmaränger

7 äggvitor
5 1/2 dl strösocker
100 gram fin mörkchoklad
Sätt ugnen på 125-130 grader (varmluft)
Knäck 7 ägg och ta vitan till ett rostfritt kärl.
Kärlet har över ett hett vattenbad, vispa i sockret och vispa smeten tills den är luftig och fluffig och den ska bli varmare än fingerljummet cirka 50- 60 grader.
Ta sedan bort kärlet och fortsätt vispa smeten tills den svalnar. Låt chokladen smälta över ett vattenbad, sen ska du ringla ned chokladen i smeten, vänd bara i den försiktigt. För då blir chokladkontrasten vackrare. Klicka upp marängsmeten med stora skedar – ca 9- 10 stycken. Låt stå i mitten på ugnen i ca 50-55 minuter.
Låt svalna något innan det är dags att servera

 

Bacon- och lökpaj

Hej hopp.
kikar förbi en snabbis- vi är på väg iväg här hela familjen, Nu ska vi åka till Halmstad och besöka Busfabriken! Det ska bli jätteroligt Hoppas att Ni också får en kanonbra söndag.

Dagen recept är en God bacon- och lökpaj

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 pkt bacon
1/2  gullök skivad i ringar
1/2 rödlök skivad i ringar
2 dl grädde
3 ägg

Garnering: Riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Arbeta i hop samtliga ingredienser till pajdegen och platta ut degen i pajformen ( ca 22-24 cm )
Picka pajskalet en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Bryn baconet, och vipsa lätt ihop grädde med äggen i en skål.
Varva sedan med den skivade löken och bacon i pajskalet.
Fyll upp med grädd- och äggblandningen och riv lite ost över innan du gräddar pajen i ytterligare 20-25 minuter.

Servera sedan pajen med en god sallad och lite fårost

Nygrillade jalapeno- och baconburgare

Det är alltid gott att grilla, och sist när vi grillade så blev det hemmagjorda burgare :

Till 4 – 5 burgare:
500 gram nöt- eller blandfärs
1 pkt bacon
2 dl riven valfri ost
Inlagd jalapeno
1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar
( ev. ägg och ströbröd)

Gör så här:
Rör ihop färsen med salt och svartpeppar.
Rör ner finstrimlad bacon, riven ost och finhackad jalapeno ( valfri mängd beroende på hur starkt ni vill ha dem)
Ibland kan det ev. behövas ett ägg och lite ströbröd till att få burgarna att hålla ihop.

Forma sedan smeten till 4- 5 stycken burgare

Grillas sedan direkt och serveras i gott hamburgarebröd. Vi serverade hamburgaren med en fefferonisås.   och till detta ugnsrostad färskpotatis. För dem som inte gillar så stark mat går det ju jättebra att grilla sina burgare med bara bacon och ost

Chili- och örtkryddade köttbullar

Att steka köttbullar i ugnen är mycket lättare än att stå och rulla i stekjärnet på spisen!


Ingredienser :
500 gram nötfärs / blandfärs
1 riven gullök
1 1/2 dl riven västerbottensost ( jag valde Falbygdens)
1 ägg
1/2 tsk salt
lite svart peppar
1 -2  tsk sambal oelek
1/2   dl finhackad persilja

Smör till smörjning av plåt.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbulle-smeten.
Smörj en ugnsplåt.
Sedan är det bara att rulla köttbullar. Och lägga ut dem på plåten,
ställ in i ugnen tills de fått fin färg, och är ordentligt genomstekta.

Frisk ananaspaj

Pajdeg:
200 gram smör
1 1/4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram krossad ananas
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175  grader.
Rör ihop tärnat smör med socker och vetemjöl blandat med bakpulver.
platta ut degen i en form, med avtagbara kanter.

Rör ihop fyllningen, ananas, med ägg , cremefraiche, socker och vaniljsocker.
Fyll upp pajskalet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna något innan servering. Gott att servera glass till.