Krämig skaldjurssoppa

Busenkel soppa att göra, och brukar alltid vara väldigt uppskattad att bjuda på.
Passar både som förrätt och varmrätt – beroende på i hur stora skålar du serverar den i.

Det här behöver du till 4 portioner.

2 sharlottenlök
2- 3 morötter
smör
7 dl vatten
3 dl grädde
200 gram kräftost ( finns att köpa i tub eller ask )
1 skvätt med koncentrerad skaldjursfond
salt 
1-2  kryddmått Cayennepeppar
400 gram skalade kräftor
Färsk dill

Serveras med gott vitlöksbröd.
(olivolja, flingsalt och oreganokrydda )

Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter och finhacka löken.
Bryn löken och morötterna i kastrullen så att de blir mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond.  Låt små sjuda under tiden du gör vitlöksbröden.

(Skär upp bagutter och ringla över rikligt med olivolja, flingsalt och oreganokrydda,
gräddas i ugnen på 225 grader )

Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering rör du i kräftorna. Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de lätt sega. )

Häll upp i  fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.

Smaklig måltid ! 😀

Citron-och parmesanbakad kyckling i ugn

Middagstipset blir iallfall en kycklingrätt med bulgur / pesto mix:

 

Det här behöver du till 4 portioner :
Bulgur
800 gram Kycklingfile
Pesto
50-75 gram Smör (rumsvarmt )
1 vitlöksklyfta
75- 100 gram parmesanost ( eller annan längre lagrad smakrik ost )
2 citroner (skal )
Timjan
Salt och peppar 

Gör så här:

Ställ ugnen på 180- 200 grader. Tvätta citronerna, och riv skalet i en skål,
rör samman skalet med mjukt smör. Rör ner några småkvistar av färsk timjan och en pressad vitlök. Riv ner osten i smörblandningen och smaka av med lite salt och peppar. Lägg upp kycklingfilen i en ungssäkerform, och bred ut smörblandnigen över fileerna. Ställ in dem i ugnen.  ( hur länge beror på hur tjocka fileer det är, du får kolla kycklingköttet med ett snitt. )
Under tiden kokar du bulgur enligt anvisningar på förpackning. Blanda precis innan servering ner din favorit pesto i bulgurn.

Serveras sedan kycklingen / bulgurn med en god sallad

Smaklig Måltid!

Baconinlindad lax

 

Du behöver:
Lax
Färskost ( tillexempel Philadelphiaost )
Bacon

Limesås för 4-6 personer :
3 dl vatten
300 gram färskost ( tex. philadelphiaost )
3 dl grädde
1 msk hummerfond ( ev. fiskfond )
2 dl creme fraiche
Juicen av en halv Lime
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Serveras med potatis och en god sallad.
Gör så här :
Skala och koka potatisen.
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Bred ut rikligt med  färskost över laxen och linda in i två – tre baconskivor.
Lägg dessa i en ugnssäker form och in i ugnen.
Under tiden gör du såsen,
Värm upp en kastrull med vatten och fond, låt sjuda upp.
Rör ner philadelphiaost, creme fraiche , grädde, senap, saften av limen och salt och peppar.
låt detta sjuda upp,  och häll sedan över den baconinlindade laxen.
Beroende på tjocklek på laxen så ska den stå i ugnen mellan 15- 25 minuter.
Servera sedan med en god sallad och potatis.
 
                                                                
 
Smaklig Måltid.
 
 

 

Kolapaj med mandariner

 

Du behöver : ( 8-10 personer )
10-12 digestivkex
25-50 gram smör ( testa er fram med kexen och smöret , tills ni får en lagom bra digestiveg. )
1 burk kondenserad mjölk
3-4 dl vispgrädde
2 mindre burkar med manariner
15 st nobless
Några rutor hackad mjölkchoklad

Gör så här:
Koka den oöppnade konservburken i 3 – 3 1/2 timme. Viktigt att hela burken täcks med vatten, under hela koktiden.
Kyl sedan ner den i kallt vatten. Finkrossa digestivkexen, och smält smöret och rör samman detta. Tryck ut i en rund form med avtagbara kanter ( ca 24- 26 cm )
Bred ut kolakrämen ( den kondenserad mjölken )  över digestivdegen:
Lägg ett lager med mandariner på kolan,
Vispa sedan grädden, så att den blir lagom fast.  Och bred över detta.
Dekorera sedan med nobless, finhackad choklad och nobless.

Tex-Mex – stroganoff

Det är inte så ofta som vi lagar mat med falukorv hemma.
Eftersom det inte tillhör någon av mina egna favoriter, men eftersom barnen gillar det, så händer det då och då att vi slänger ihop en korvstroganoff, eller någon annan korvgryta.

Här finner ni receptet på barnens favorit gryta, en riktigt  lättlagad korvstorganoff 🙂

Detta behöver du :
Ris / Pasta / potatis
700 gram falukorv
Smör
1 riven gullök
1 finhackad röd chilifrukt
5 dl creme fraiche
1 dl passerade tomater
Tacomix
Serveras med salladGör så här :
Koka riset / pastan enligt anvisningar på förpackning, Bryn korven lätt i rikligt med smör.
Riv ner 1/2 – 1 gullök , och en finhackad röd chili. Bryn dem tills de har blivit mjuka.
Tillsätt creme fraichen, rör även ner  passerad tomat. Låt sjuda på svag värme Rör under tiden ner tacokrydda ( ca 1/2 påse – eller mer / mindre. )
Smaka er fram till hur stark mat ni tycker om. Låt sjuda i 5- 10 minuter innan du serverar grytan.

Smaklig Måltid