Fint till köket

 Detta fina kakfatet sprang jag på i fredags, och kunde inte motstå att köpa den.
Är den inte bara helt underbart söt ?

Recepten på lyxiga chokladbollar dyker snart upp.

Chorizosoppa / Chorizogryta

 

Soppor har vi lagat en del här hemma nu i vinter ,
och denna kryddstark Chorizosoppan har vi kokat ett flertal gånger :
 
 
     
Du behöver till 5- 6 portioner :
 
600 gram chorizokorv
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör
3 morötter
3-4 potatisar
ev. Palsternacka
7- 8 dl vatten
En skvätt Köttfond eller buljong
1 / 2 dl chilisås
Färsk hackad persilja
Serveringstips : en klick creme fraiche och vitlöksbröd
Gör så här :
Skär lagom grytbitar av korven. Stek dem om du vill ha lite yta på dem.
Finhacka löken , Slanta potatis och morötter och palsternacka.
Fräs dessa i smör i en djup kastrull, men de ska inte få för mycket färg.
Tillsätt vatten, chilisås och fonden.  Häll i korven.
Koka  upp och låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka.
Toppa med färsk persilja.
Serveras tillsammans med mycket vitlöksbröd och lite creme fraiche

 

 

 

Vit chokladmousse

 

IMG_83561 (1) mo (1)

Det här behöver du till 6 portioner :

150 gram vitchoklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl Kesella kvarg

1/2 tsk citronarom ( eller mer efter smak)

Serveras med färska bär och ev. någon chokladbit

Gör så här :

Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa upp ägg i en annan skål och rör ner chokladen under kraftig omrörning.
Rör sedan ner kesellan och citonaromen och allra sist grädden. Fyll upp i fina portionsskålar / glas.
Och ställ in i kylskåp i minst 1 timme innan servering.

Garnera med färska bär / choklad innan servering.

Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo

Fredagens lunchtips är Kryddig tomatsoppa toppad med chorizo
Serverad med en rejäl klick med creme fraiche…

 

Detta behöver du till 4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gullök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

 

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

Så här gör man:
Fin hacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.

Toppa med vårlök och slantad stekt chorizo

 

 

Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

Efterrätter är alltid roligt att variera – och denna är både enkel och god!
Hemmagjord chokladmousse – med vit choklad

Du behöver till 4-6 portioner :
3 dl vispgrädde
75-100 gram vit choklad
1 ägg
Serveras med chokladpinnar och färska hallon.

Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad  – och rör hela tiden så atatt du får en slät smet, och så fort den smält tar du bort den från värmen.
Den får inte bli för varm, utan ska bara vara ljummen då den blandas med ägg och grädde.
Vispa grädden hårt, sedan vispar du ägget i en annan skål.
Rör sedan ner ägget i chokladsmeten.
Och sedan vänder du försiktigt i grädden. Häll upp i fina serveringsglas.
Låt stå i kylskåp i tre timmar innan servering.
Går alldelese utmärkt att förbereda dagen innan.