3 MÅNADER KVAR TILL JULAFTON

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

 

Woop woop….
I morgon är det ju bara 3 månader kvar till julafton. Eller bara 2 månader tills det är dags att börja adventspynta och bjuda in vännerna på glögg. Eller faktiskt det viktigaste av allt : att boka in julbord med släkten & vänner. I år vill jag prova flera olika julbord, som ni vet är julen mitt bästa högtid. Och tiden har ju en tendens att rusa iväg, så jag vill vara ute i god tid.
.

Är ni som jag och tar in julgranen till första advent eller väntar ni till dagen innan julafton? 

.

Förra året provade vi tre olika julbord. Så mitt personliga lilla mål är att lyckas klämma in fyra i år 😉
Och detta året kommer jag boka mina julbord via JULBORDSMÄKLARNA 
Julbordsmäklarna har förmedlat julbord i Stockholm i 10 års tid, men finns sedan i år även Sveriges 20 största städer.
.
Har ni varit inne och kikat där än ? Annars får man snabbt en överblick över alla restauranger / herrgårdar / gästgiverier som serverar julbord i år.
Det kostar inget extra att boka via dem, och jag gillar att man snabbt får en överblick med bilder & pris.
.

Hur mycket längtar man inte nu till saffransbak & julgodiskok. 

TOMATSOPPA MED FETAOST & BACON

En av de mest omtyckta sopporna på bloggen har varit denna tomatsoppan med fetaost & knaperstekt bacon.
Har ni inte provat än så är det dags.
Fotograf : Ulrica Pousette

Det här behöver du till 4- 5 portioner:
3 st burkar med fyllig tomatkross ( jag valde smaksatt med örter )
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
1 msk köttfond
1 msk strösocker
Salt & peppar och lite cayenne

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, fonden och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.

BULLAR SOM INTE BEHÖVER JÄSA

”Hastbullar” som du snabbt bakar utan jäst.
Allra godast precis nybakade med ett glas mjölk.
Mums!


Fotograf Ulrica Pousette. Recept kommer från min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar. Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt.Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg.

 

SPAVISTELSE


God morgon Måndag,
Välkommen ny vecka, för mig är det bästa veckan- då mina småpluttar kommer hem igen. Man vänjer sig inte riktigt med att huset är tomt varannan vecka. Men denna helgen var Melvin hemma extra, han ville hänga med Thelma som har varit och passat djuren. Vi var ju iväg neråt Malmö för att spa:a och bo över på hotell. Och vilken tur med vädret vi hade, det var som vilken sommardag som helst.

.

Hotellet och rummen är byggda i New England-stil.
Känns nästan som att vara i Key west, i USA. Hur fint ?

Närmare utomlands än så här kommer jag ju inte för tillfället 😉 Och detta är inte helt fel det heller.
Gillar verkligen att få se mig om så här mycket i Sverige.

Vi åt en fräsch Poké Bowl till lunch.
Jag valde en med lax. Mums.


Checkade in på de fina rummet och så packade vi snabbt upp det viktigaste innan vi svirade om till spa-rocken. 
Efter att ha badat och spa:at tills vi var som russin gick vi och gjorde oss klara för middagen.
Så mycket goda smaker och smårätter.




Så ljuvligt när man fortfarande kan sitta ute och äta middag.


Magisk solnedgång.
Eftersom vi tog den tidiga middagen så valde vi att åter besöka spa:t igen efter middagen.
Nästan ännu vackrare på kvällen, men det är svårt att fånga på bild.

Lite senare i kväll , eller kanske det blir imorgon så kommer jag tävla ut en spavistelser till er på Instagram.
Så håll utkik där: @jennysmatblogg

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Här kommer veckomatsedeln för er som önskar tips på vad ni ska äta nästa vecka.

.

Måndag Vegetarisk tacos
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar
Onsdag Pannbiffar med potatismos
Torsdag Krämig carbonara med bacon & kyckling
Fredag: Fläskfilegratäng med gorgonzola 

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
100 gram god gorgonzolaost
1 liten finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl grädde
1 msk konc. köttfond
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfastform och gratinera i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och fond och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

* * * * * * *

Något gott till kaffet : Kolapaj med lingon 

Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 25-27 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.