HASSELBACKEN & JULBORD

REKLAM FÖR JULBORDSMÄKLARNA

Hej hej,
Nu är jag hemma igen efter en signeringsweekend. 
Snart kommer böckerna att trilla ner i era lådor – hoppas ni gillar. Det blev två sittande julbord nu när vi var i huvudstaden ett på Hallwylska , mysigt och nu i dessa tider så blir man serverade till bords. Efter att signerat så tog vi in på vackra Hasselbacken, kan vara det mest julmysiga hotell jag besökt. Kommer absolut åka tillbaka hit nästa år igen. 


Det var julpyntat i hela lobbyn och sedan i deras tjusiga matsal.
Tindrande ljus & ljusslingor så långt ögat kan nå.


Vi var lite tidiga, så vi satt och jobbade ett par timmar i lobbyn.

Hasselbacken ligger ute på djurgården, så det blev en kylig och frisk promenad där innan julmiddagen var ett faktum.
Nu i coronatider så får restaurangerna jobba hårt för att anpassa sig, och det resulterar i att man serverar det mest till bords, alternativt ser till att det bara är ett sällskap åt gången som tar mat. Självklart är det handsprit som gäller innan varje station.

Vi blev serverade en härlig silltallrik,


Sedan var det kall fisk, kallskuret och så klart det varma.


Vi satt i över tre timmar och åt, inte bara för att det var gott. Utan för julstämningen och härliga julmusiken också.

Köttbullar, gräddstuvad spenat, janssons frestelse, prinskorv och så lite nyheter så klart.

Men det vi gick loss extra på var julgottebordet. Här fanns allt man önskar sig och lite till.

Oj oj , mätta som bara den rullade vi ut för en kvällspromenad längst Gröna Lund och vattnet.
Så sammanfattningsvis har det varit en fantastisk weekend, med jobb  och massa god julmat.

VECKOMATSEDEL

Tjingeling,
Då kommer en veckomatsedel

Måndag Vegetarisk pyttipanna
Tisdag : Pastasås med gorgonzola och fläskfile
Onsdag Krämig kycklingsoppa med pasta
Torsdag Tacolasagne 
Fredag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Potatismos med dill:
mjölig potatis
smör
grädde
dill
salt & peppar

Garnering
Några skalade räkor
citron
färsk dill

Skolans dillsås: 
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här: 
Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens.
Smaka av med dill & salt+ peppar.

Gör så här med rödspättan: 
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem  i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Cheesecakegrottor med hallon

Det här behöver du till 18- 20 st : 
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl hallon att toppa med

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med hallon.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

3

En dag kvar till advent

Hej hej,
I morgon är det första advent, och jag har tjuvstartat julpyntandet för länge sen.
Varför vänta med allt mys, när man kan julpyssla redan i november ?

När jag kommer hem i morgon så blir det en tur för att handla julgran.
Sen klär vi den på måndag när barnen kommer hem. Eller det blir nog bara Nomi och jag som kommer att göra det, och vi ska även premiäröppna årets pussel. Vi lägger ett pussel varje år, förra året åt dock Charlie upp 2 pusselbitar innan vi var färdiga, så det var inte jättekul när vi insåg det och pusslet nästan var helt klart. 

Denna bilden kommer från julboken, som vi fotade för 2 år sedan nu.
Gillar hur Charlie försöker dölja att hon vill sluka allas ostkakor på studs.  

I kväll har vi ett 3:dje julbord inbokat för i år, ser fram emot det. Trots att jag nästan fortfarande är mätt efter gårdagens julmat.
Ville även passa på att önska er en riktigt fin lördag,

På återseende,

LUSSESEMLOR

 

På Söndag är det första advent och då kanske ni ska prova att baka dessa godingar. Fotograf Ulrica Pousette, recept kommer från min bok ”Jennys Jul”

Det här behöver du:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
350 gram mandelmassa
1/4 dl vispgrädde

Vispad grädde

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem
Rör ihop mandelmassa med grädde till en härlig kräm. Fyll sedan dem med mandelmassan och spritsa ut grädde.

Klara att servera.

MAN SKA HA HUSBIL


Hej där,

Som ni vet har jag funderat på husbil ett tag, eller faktiskt sedan corona drog in. Och nu när det blev ett uppsving ingen så kändes det såååå långt borta från att få resa igen. Så efter att ha letat husbilar i det oändliga  ( finns ju inte bara en modell så att säga ) så blev det ett köp nu förrgår. Jag ska visa mer bilder när den kommer hem nästa vecka. Husbilen är vinterbonad, så premiärturen går nästa helg. Inte så långt, men har någon tips om något trevligt ställe i Småland man kan stå gärna vid någon liten sjö eller så ?

Kram på er,