ÄGG- & RÄKCHEESECAKE TILL JULBORDET

Ett måste på ALLA julbord är denna skagencheesecake.
Ett av mina allra mest populära recept, krämig, smakrik och dessutom busenkel att göra.

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.

32
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angela L
4 år sedan

Mmm gott! Hur stor form har du använt???

Angela L
4 år sedan

Mmm gott! Hur stor form har du använt till receptet?

jennysmatblogg
Reply to  Angela L
4 år sedan

cirka 24 cm i diameter

Emelie
4 år sedan

Är tanken att romen och räkorna ska räcka till garneringen också eller ska man köpa lite extra för den? 😊

Emelie
4 år sedan

Är tanken att romen och räkorna ska räcka till garneringen också eller man ska köpa lite extra för den? 😊

jennysmatblogg
Reply to  Emelie
4 år sedan

Det ska räcka 🙂

Annika
3 år sedan

Hur smälter du gelatinbladen? I kastrull på spisen, bara gelatinbladen?

Katarina Månsson
3 år sedan

Den är helt magisk 👍🌟

Lise-Lotte Nilsson
2 år sedan

Går det bra att byta ut räkorna o ta förskräckt lax

Birgitta
Reply to  Lise-Lotte Nilsson
1 år sedan

Ja det har jag gjort

Caroline
2 år sedan

Går det byta ut räkorna i receptet mot tex rökt lax? Både i och på.
Är allergisk mot räkor.

Ann-Charlott
2 år sedan

Den ser helt underbar ut ! Men går det använda något annat än kavring? Jag har gjort en liknande men tyvärr kunde jag inte äta den pga kärringen ☺️

Ann-Charlott
2 år sedan

🤣🤣🤣 ja nu blev det rejält galet🤣🤣🤣 kärringen = kavring

inger Wikman
4 månader sedan

Hur många ägg behövs? Hittar inte i receptet?

Nästa inlägg

KNÄCK MED MANDEL

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x