VECKOMATSEDEL

Hej,
Här kommer veckomatsedeln.
Håll tillgodo.

Måndag: Färgglad och mustig kålsoppa 
Tisdag Fiskgratäng toppad med handskalade räkor
Onsdag Kassler- & Potatisgratäng med doft av curry
Torsdag: Jacobs Köttfärssås
Fredag: Fläskfile, potatis och brunsås


Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och en sallad.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mjuk Pepparkaka

IMG_6997

Det här behöver du för att baka mjuk sockerkaka  : 

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel + 1 tsk malda nejlikor + 1 tsk mald ingefär + 1 tsk bikarbonat
100 gram smör
2 dl grädde / mölk
1/2 dl sirap
Ev. ett par msk färska lingon eller grovhackad choklad

Smör och pepparkakskross till formen

Så här bakar du mjuk pepparkaka : 
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden  och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.

Doftar verkligen juligt i hela huset.

 

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *