VECKOMATSEDEL

Välkommen härliga söndag,

Woop woop, igår satt Thelma jag uppe sent och kollade roliga djurklipp på youtube och instagram.
Skrattade så jag nästan kiknade. Nomi & Lova (kusinvitamin) vaknade rätt tidigt och tassade in till mig och sa godmorgon. Så det var bara att stiga upp och fånga dagen. Tidig frulle och nu göra oss klara för att åka till Öland och fira Nea ( kusinvitain hon också). Så det blir en söndag i kalasets tecken. Kikar förbi er senare, här kommer iallafall den obligatoriska veckomatsedeln.

Måndag: Krispig Halloumiburgare 
Tisdag: Omelettrulle med krämig laxröra 
Onsdag: Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag: Ostfyllda köttbullar med potatis och gräddsås
Fredag: Fransk Fläskfilegryta

IMG_0085

Det här behöver du:
1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)

Toppa med färska örter & knaper stekt bacon

Serveras med ris, potatis eller pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger.
Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.

* * * * * * * * * * *
Saftig äppelkaka med smak av kardemumma.
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

 

0
Prenumerera
Notis om

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leena Halttunen
5 år sedan

Hej Jenny! Äppelkakan verkar ”lätt och läcker” . Undrar bara om det verkligen inte behövs bakpulver ?
Hälsningar från Mellersta Finland! Leena

Nästa inlägg

SNYGGASTE MOBILSKALEN

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x