- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Saftig saffranskrans med vaniljfyllning

Gokväll i stugorna.

Jippiii nu vart ju äntligen Jennys Matapp uppdaterad och klar, som vi väntat å längtat.
För er som missat så kanske man måste radera den gamla för att sedan ladda hem den igen, verkar vara lite struligt för några av er. Men så vad tyckte ni, blev det bra ? Personligen tycker jag den är döfin!!

Så det firar vi med ett nytt recept: Saftig saffranskrans med extra allt

 

Det här behöver du till 2 stycken kransar:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
15-16 dl vetemjöl

Pensla med ett uppvispat ägg

Fyllning 
175 gram rumsvarmt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Glasyr: 
4 dl florsocker
3-4 msk vatten

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.

Dela sedan degen 2 delar. Baka ut två rektanglar ( 1/2 – 1 cm tjocka ) bred över vaniljblandningen och rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Fäst ändarna ordentligt och låt de jäsa, gärna i två stora smorda avtagbara springformar.

Jag gjorde mönstret med hjälp med en sax, jag klippte små jack och vek dem över varandra.
Finns säkert massa olika sätt att göra, men kul om det händer något på den stora kransen.
Jag tycker formen på kransen håller bättre då.  Låt jäsa i 40 minuter, ställ ugnen på 200 grader.  Pensla kransen med ett uppvispat ägg, och grädda i nedre delen av ugnen i 30- 35  minuter. Jag gräddar även i formen. Ta ut och låt svalna.
Rör under tiden ihop glasyren, och dekorera kransen med innan servering.
Mums!

1