Malteserstårta

En härlig maltesers-goding från min kakbok.

Fotot är taget av Ulrika Pousette

 

Smörj formen med smör, men bröa inte, då fastnar ströbrö­ det i krämen som du ska täcka tårtan med. Tårtbottnar är lättast att jobba med när de har varit frysta.


Det här behöver du 1 tårta ( 12 bitar )
150 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1⁄2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker 1 nypa flingsalt
1 1⁄2 dl vatten, kokhett

Lemon curd-fyllning
4 dl vispgrädde
1 1⁄2–2 dl lemon curd

Färskostskräm
100 g smör rumsvarmt
150 g färskost, t ex Phila­delphia, rumsvarmt
1 dl nutella, rumsvarmt
1 dl karamelliserad mjölk, rumsvarmt
1 dl florsocker
1⁄2 dl kakao
1 dl vispgrädde

Garnering
Malteserskulor

GÖR SÅ HÄR :
Dag 1: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, ca 20 cm i diameter, och spänn fast ett bakplåts­ papper i botten. Smält smöret till bottnarna i en kastrull och vispa upp äggen lite lätt i en kopp. Blanda strösocker och de torra ingredienserna i en bunke och rör ner smöret och äggen. Tillsätt vattnet och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i springformen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 25–30 min. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt kakan svalna i formen och lossa den sedan försik­ tigt längs kanten med en tunn, vass kniv. Täck kakan med plastfolie och låt den stå i frysen tills den är helt fryst, ca 3 tim. Dela sedan den delvis eller helt upp­ tinade kakan i tre bottnar, gärna med en tårtdelare eller med en vass kniv.
Fyllning: Vispa grädden fast i en bunke, tillsätt lemon curd och blanda noga. Lägg ihop bottnarna med fyllning emellan och låt tårtan stå i kylskåpet över natten.
Dag 2: Färskostskräm: Blanda alla ingredienser till krämen, utom grädden, i en bunke och vispa ihop till en fluffig kräm. Vispa grädden i en annan bunke tills den börjar bilda toppar och rör sedan ner den ordentligt i krämen.
Montering: Täck tårtan runt kanterna och ovanpå med färskostskrämen och garnera den med Malteserkulor.

Klar att servera.

0
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pernilla
6 år sedan

Alltså vilken fin tårta och hur god ser inte den ut.

Sara Finn
6 år sedan

Hej Jenny.
Gjorde kakan. Undrar varför jag ska göra så mycket färskostcreme? Använder du all creme? Jag tog bara hälften och de kändes som tillräckligt. Mvh Sara

Lena
6 år sedan

Vilken fin beige/puderrosa (?) blus du hade häromdagen när du hade besök av bloggkompis!??. Var kommer den ifrån?
Kram och tack för en toppenblogg, fortsätt precis som du gör!!! ??

Melissa
6 år sedan

Hej!

Använder du bara färsostkrämen på toppen och runto inte som fyllning?
M.v.h
Melissa

Lii
6 år sedan

Hej! Jag ska göra tårtan i helgen o undrar varför den ska frysas när den bakats?
Mvh Liisk

jennysmatblogg
Reply to  Lii
6 år sedan

Tårtbotten blir bättre att jobba med om man hunnit frysa den.
Saftigare och mindre smulig.
🙂

Maria
6 år sedan

Kan man göra färdig tårtan på morgonen och serverar efter lunch? Eller ska den serveras på en gång? Tänkte kanske kulorna blir mjuka eller nå?!

jennysmatblogg
Reply to  Maria
6 år sedan

Det kan man absolut. 🙂

Lina
6 år sedan

Hej! Finns det något annat än nutella man kan ha i? Tåler inte hasselnöt.
Med vänlig hälsning, Lina

Elin Lundström
5 år sedan

Hej, jag tål inte heller nutella så vi använde oss av mjölkfri chokladkräm och det blev superbra 😄

Therese
5 år sedan

Mjölkfri chokladkräm, vad är det!? 😀👍🏻

Veronika
2 år sedan

Mums hur mycket malterses behövs?

Nästa inlägg

Härliga sommardagar

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x