- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Galet god laxgratäng

Jag gillar att laga gratänger, och allt blir godare då det får stå och puttra med en skvätt grädde eller crème fracihe ( eller bägge delar för den delen hehe…) Ni som har hängt här ett tag vet nog redan att detta inte är bantningsblogg. Man ska bli glad av att hänga här, det är roligt & gott att laga mat. Och jag tror inte på lättprodukter alls, utan det ska vara vispgrädde, vanlig crème fraîche & smör i maten.

Igår kom Jonathan hem på lunchen, och då åt vi denna laxgratängen. Vi hade kokt potatis till, och funkar lika bra även med ris.


Det här behöver du till 3 personer:

3 portionsbitar lax
2 dl creme fraiche
1  dl vispgrädde
rivet skal av en citron
1-2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 msk hummerfond
1 nypa salt
1 dl finriven lagrad ost

Garnering: räkor, citron & hackad dill

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraîche, grädde, citron, dill, fond & salt. Vispa klumpfritt och häll över fisken. Riv över ost och gratinera i 20-25 minuter eller tills osten har fin färg och fisken är klar.
Strö över räkor, citron och dill och servera genast.

3