- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Lingon- & kolapaj

Godkväll i stugorna.

Jag läser i kommentarerna att ni kokar julgodis för fullt, precis som det ska vara nu när lucia närmar sig. Första året i år där det inte är någon lucia för oss som föräldrar, i år ska barnen gå med skolan till kyrkan. Tänk att de är så stora nu, skolbarn allihopa.
Något som är roligt är att prova nya efterrätter, och denna Kolapaj med lingon åt vi i helgen. Söt, seg och frisk i smaken = superbra kombo. Receptet hittade jag från Ica.se men ändrade om det något.

Gillar man röda vinbär bättre så kan man byta ut lingonen mot det.


Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 22-24 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

1