- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Pastagratäng med kyckling & rökt skinka

Godmorgon,

Brukar ni också försöka att matplanera, jag tycker att det är ett bra sätt för att slippa kasta bra mat. Detta är något vi försöker undvika i den mån det går. Och något som är smidigt & väldigt gott att laga på rester är dessutom gratänger. Jag hade en del pasta över från dagen innan, några skivor rökt skinka ( pålägg ) & så gjorde jag en ostsås på riven ost jag hade e frysen.Tips för att slippa kasta den sista biten på osten som man aldrig kan hyvla iallafall, riv ner och frys in i en fryspåse. Blir perfekt till gratänger, pizza eller paj som ska gratineras.

Denna gratängen gjorde jag extra barnvänlig då några små här inte gillar lök i maten. Annars gott att fräsa upp kycklingen med finhackad schalottenlök också. 


Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
2 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
100 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Strimla kycklingen och smörstek den klar med salt & peppar. Lägg den över pastan, och strimla skinkan och sprid ut över formen. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen.

Häll sedan såsen över gratängen, den blir riktigt krämig och god.

Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
Servera sedan med en god sallad.

Smaklig måltid

2