- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Fläskfile Provencale

 

Hej igen,
Har ni inte bestämt er för vad ni ska göra av fläskfilen ni har handlat hem till middag ikväll. Då vill jag tipsa om denna goda rätt.
Fläskfile Provencale. 

För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen.  I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något.  Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.


Ta fram potatisen, toppa med fläskfilen och bred ut smöret och låt det smälta. Ställ tillbaka en minuter i ugnen för att det ska smälta snabbare.

Klart att servera!Detta är så gott! Och vilka fantastiska smaker kryddsmöret ger.
Prova prova prova!

2