Recept på Delicatobollar

Godkväll,

Chokladbollar är gott,oboybollar är godare men de här delicatobollarna var det godaste jag ätit ( i chokladbollsväg ) Receptet fick jag av ännu en gullig bloggläsare. Så tacksamt när ni skickar in tips & recept, tack!

IMG_5955 (1)

Så där perfekt mjuka och chokladiga utan att smaka så där starkt av kakao.

IMG_5965 (1)

Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta: 
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

IMG_5959

IMG_5960Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme

Så här ser smeten ut.

IMG_5910

Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.

IMG_5915

Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

Smeten räcker till en stor chokladbollstårta, eller några chokladbollsbakelser / 40 små delicatorbollar.

IMG_6056

2
Prenumerera
Notis om

48 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

Hej hjärtat! Klart vi ska ta en kaffe när du kommer upp, hör av dig dagarna innan så bokar vi tid! ❤️ Åh så mysigt!

Du, en fråga om Delicatobollarna? Det känns som om det är nån smaksättning man vill åt för att det ska smaka just delicatobollar. Vilken kan det vara? I arracsbollar är det ju arrac, men vad har man i delicato tro? Är det också arrac?

Puss & Kram Nina ❤️

jennysmatblogg
Reply to  Niiinis
8 år sedan

Så mysigt!
Flyger upp den 22:a <3

Björnkramar

Ulrika
8 år sedan

Hej! Är det rumsvarmt smör då eller man smälter det först?

jennysmatblogg
Reply to  Ulrika
8 år sedan

Rumsvarmt 🙂

8 år sedan

Åh vad jag blev sugen på Chokladbollar. Måste testa detta receptet till morgondagens fredagsmys. Barnen kommer att jubla!

Marie
8 år sedan

Låter supergott! Men undrar…”vänd ner havregrynen och chokladen och ställ kallt”. Menar du då den smälta 50g? Och ska man då sedan smälta choklad igen (150g) och rulla dom i?

jennysmatblogg
Reply to  Marie
8 år sedan

50 gram smält choklad ska ner i smeten, resten till att rulla bollarna i.

Ida
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Så du menar att man ska ha 150g ljus blockchoklad, sen smälta 50g och ha ner i smeten, sen ta resten alltså 100g och smälta och rulla bollarna i sen? Dålig beskrivning…

jennysmatblogg
Reply to  Ida
8 år sedan

Hej Ida ,
Vet inte vad det är att missförstå?
50 gram mjölkchoklad till smeten
150 gram till garnering.

Sara
Reply to  Ida
8 år sedan

Tycker det är tydligt. Står ju 50 g choklad tillsammans med övriga ingredienser till smeten och sen 150 g choklad och kokkosflingor/pärlsocker till garnering. Läser man vela receptet finns inget att misstolka.

Sarar
8 år sedan

Nej sluta kalla chokladbollar för delicatobollar, finns inget som kan jämföra sig med originalet. Delicatobollar är endast de som kommer från delicato!

Mojjan
8 år sedan

Jag har gjort de där delicatobollarna och de är verkligen de godaste någonsin!!! 🙂

Emmelie
8 år sedan

Har du, Jenny, eller någon annan här receptet på delicatobollens ljusa kusin- havrebollen? Tycker den är snäppet vassare. ?

jennysmatblogg
Reply to  Emmelie
8 år sedan

Jag tycker att denna är den ljusa varianten
🙂

Emmelie
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Jaha! Toppen! Havrebollen har ju ett ljusare överdrag än delicatobollen men jag tror inte att det är vit choklad. Har du någon aning om vad det kan vara? ☺

8 år sedan

Måste testa dessa, såg väldigt goda ut och delicatobollar är faktiskt bland de godaste!

Alltid spännande att prova nya recept på chokladbollar 🙂

Maria
8 år sedan

Hej!
Undrar exakt vilken choklad du använde?
Tolkade det som att det skulle va blockchoklad i smeten o sen stod ser rulla i mjölkchoklad. ….alltså typ marabous !
Men i kommentarerna låter det som att du använt en o samma?

Carin
8 år sedan

hej!
De där bollarna var ju världens godaste! Mkt godare än vanliga chokladbollar.
Men använde du verkligen bara 150g choklad att rulla i? Jag behövde det dubbla…
Tack för en bra blogg!

jennysmatblogg
Reply to  Carin
8 år sedan

Min choklad räckte 🙂
men visst är det gott med mycket choklad också

Elin
8 år sedan

Hej!
Någon som vet om dessa går att frysa? Supertacksam för svar 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Elin
8 år sedan

Visst gå det bra 🙂

Elin
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Tack!!?

Annica Jacobsson
8 år sedan

Hej. Har alltid älskat chokladbollar och dessa var de godaste jag gjort någon gång. Tack!

Anki andersson
8 år sedan

Underbara som så många av dina recept jag provat.de är du och leila.ha en bra dag anki

jennysmatblogg
Reply to  Anki andersson
8 år sedan

<3

Frida
8 år sedan

Hej! Låter super gott och jag älskar din blogg! ?
men en fråga, när du rullar dem i chokladen och sen i kokosen. Gör du det direkt efter varandra eller låter du chokladen stelna lite på bollen ☺ tack på förhand o tack för en super bra blogg ☺

jennysmatblogg
Reply to  Frida
8 år sedan

Med en gång, så att kokosen fastnar 🙂

Johanna
8 år sedan

Ser goda ut!
Du fråga men vist är det 1/2 dl pulver oboy och inte 1/2dl blandad oboy (oboy och mjölk)
😉

jennysmatblogg
Reply to  Johanna
8 år sedan

det stämmer, bara pulvret.

M
8 år sedan

Hej, jag har aldrig förstått det här med när det står 2 matskedar kallt kaffe. Vad menas med det? Ska jag koka upp vatten och blanda med kaffe? Eller ta snabbkaffe pulver och blanda med vatten? Blir alltid så förvirrad, för ska det vara 2 matskedar av både vatten och kaffe då?

Kram

jennysmatblogg
Reply to  M
8 år sedan

Ja själva drycken kaffe 🙂

M
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Hej igen, det är jag som frågade om kaffet för ett tag sedan. Jag måste bara fråga en sista gång, så jag inte gör något fel..Det är alltså okej att jag tar 2 matskedar kallt vatten och blandar med snabbkaffepulver 2 matskedar där med? Eller bäst och fråga kanske är hur du gjorde med kaffet? Och när du skriver att efter man gjort smeten ska sätta in den kallt i 1 timme, menar du då frysen eller kylen? Och sist men inte minst, menar du bakchoklad som man ska smälta? Eller vanlig mjölkchoklad? Och hur smälte du den, i mikron eller ovanför vattenbad? Och hur länge låter du den smälta chokladen som är till för garneringen svalna?

Hoppas du svarar och hjälper mig lite med min förvirring så fort som möjligt då jag tänkt göra dessa till helgen haha.. Tack för en bra blogg förresten! Kram M

jennysmatblogg
Reply to  M
8 år sedan

Undrar om snabbkaffe löser sig i kallt vatten?
Men gillar du inte kaffe, går det lika bra med 2 msk grädde.
Sen ska den stå i kylskåp för att bli lättare att hantera, den är rätt kletig nämligen 🙂
Smält chokladen på det vis du tycker är lättast. Jag smälter oftast i micron. Jag bakar alltid med vanlig choklad / mjölkchoklad. Tycker inte bakchoklad är särskilt gott

Lycka till

Kram Jenny

8 år sedan

[…] Det blir ingen dignande kakbuffe  men lite smått och gott ska nog gå ner! Jag bakade Delicatobollar igår från Jennys matblogg. Det var jättelätt att göra och det blev verkligen gott. Men om […]

Nina
8 år sedan

Supergoda”delicato bollar”. Väldigt lik originalet i konsistens och smak. Lite krångligt att rulla dem i chocklad och cocos. Blev kladdigt värre men smaken påverkas ju inte så det gör ju inte så mycket!!

Malin
8 år sedan

Delicato kan ta det som en komplimang att du kallar dina bollar så för de här är mycket godare! Godaste jag ätit, tack för receptet!

8 år sedan

[…] Recetet kommer från Jenny. […]

Maria
8 år sedan

Tusen tack! Så mkt godare:) Nu äre detta recept som gäller på heltid!

Mari
7 år sedan

Hej. Vilken choklad använder du? Går det lika bra med blockchoklad? Har ett barn med ägg/nötter allergi
Tacksam för svar 🙂 Med vänlig hälsning, Mari

jennysmatblogg
Reply to  Mari
7 år sedan

Man kan använda vilken choklad man vill 🙂

Mari
Reply to  jennysmatblogg
7 år sedan

Tack för snabbt svar 🙂

Mari
7 år sedan

Måste bara fråga en sak… Hur gör du när du ”rullat” bollarna i chokladen ? Det blir väldigt mycket choklad på kokosen, för det är så kletigt. Mina blir absolut inte lika fina som på bilden! Har du något bra tips på hur man ska göra? Mvh Mari

Mette
7 år sedan

Hey! I just wanted to pass on a ”tip” (which isn’t much of a tip, haha) for people that are trying to cut down on sugar. First of all, this recipe is SO delicious in its original form and tastes so much like the ”real” Delicatoboller, thanks for that! But I am currently trying to be just a little bit healthier so I tried making this with blended oats, coffee, pure cocoa powder, about half of the margarine, and then 2 bananas blended with a small handful of raisins instead of the sugar, and then just rolled them in shredded coconut. They do NOT taste like the originals, of course, but they’re still really tasty :)!

malin
7 år sedan

Hej!
En fråga kan ´man ta chokladdryckögonblink pulver istället för oboy?

jennysmatblogg
Reply to  malin
7 år sedan

Jag vet inte… har aldrig provat 🙂

Helena Pettersson
6 år sedan

Hej,
Vet du om man kan göra dessa med laktosfritt smör och laktosfri choklad? Vill gärna bjuda på en delicatobollstårta men två av gästerna är laktosintoleranta 🙂

Gabbi
6 år sedan

Väldigt bra recept, ska användas på nästa kalas (tillsammans med din silviakaka:). Håller bollarna några dagar i kylskåp?

Johanna
5 år sedan

Hade i liite extra kaffe & lite vaniljsocker 👌👌 kanongoda!

Nästa inlägg

Balsamicokyckling med baconströssel

48
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x