Ajvargratäng med falukorv

Mitt smidigaste middagstips till er stressade småbarnsföräldrar som vill hinna med att laga en god & enkel middag mellan hämtningar & lämningar från fritidsaktiviteterna. En ajvargratäng med korv,  pasta och en krämig sås – tomma tallrikar efter måltiden är ett bra betyg.

Jennysmatblogg.nu

Det här behöver du till 5-6 personer:
500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater

Topping : cheddarost ( ost man brukar lägga på hamburgarna)

Gör så här: 
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader.
IMG_9048

Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut.

IMG_9050

Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost.

IMG_9055

Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera genast.

2

32 responses to “Ajvargratäng med falukorv

  1. Carin skriver:

    Å vad jag skulle vilja vara lunch och fikagäst hos dig! Smarrigt!!!!

  2. Diningandcooking skriver:

    Smart, skönt med recept som går snabbt att göra ibland =)

    http://www.diningandcooking.blogg.se

  3. Carola skriver:

    Toppen, skall denna när barnbarnen kommer på fredag!!

  4. Malin skriver:

    de där såg riktigt fett ut

  5. puddingens skriver:

    Hur stor falukorvsring?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Finns det olika storlekar menar du ?
      Jag hade Scans falukorvsring, alltså inte en halv.

      1. Frittelito skriver:

        Finns 800g och 1500g falukorvsringar 🙂

  6. Det här receptet ska testas asap! Tack för all inspo 🙂

  7. puddingens skriver:

    Ja vad jag vet så har Scan minst två olika storlekar..

  8. Carro skriver:

    Oj så gott det såg ut, men måste man ha både grädde och creme fraiche?
    Hur kan du vara så slank & snygg och äta så mycket gott samtidigt? 😛

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack söta, jag tar det som en komplimang. 🙂
      Man behöver inte ha båda i – men det är godast så tycker jag 😛

  9. Ida skriver:

    Problemet är inte att äta fett! Problemet är allt socker som fil vräker i sig. Men sen behöver man ju röra på sig också!

  10. Carro skriver:

    Ååå självklart måste det komma en viktigpetter och påpeka det alla redan vet. Det var inte en seriös fråga utan mer ett påstående, som en komplimang, vilket smileyn visar om man förstår sig på såna. Men som du säkert redan vet så innehåller denna blogg även mycket bakat med socker etc, så din lchf-teori kan du ta någon annanstans. Tack!

  11. Elin skriver:

    Till Carro: Var nämner Ida LCHF? Ingenstans var jag kan se.

    Att man inte blir det av fett är inget LCHF-påhitt utan ett faktum. Jag tror att du behöver jobba lite på din paranoia – alla som påpekar att det är socker och inte fett som gör folk feta behöver inte alla äta enligt LCHF utan de visar bara att de är allmänbildade och har sunt förnuft.

  12. Sofia skriver:

    Vill bara säga att jag är student och bor i korridor men även för mig kommer dina recept så bra till pass. 🙂 Så goda och relativt enkla, som jag gärna gör storkok på! Extra kul att du är från Växjö, precis som jag själv, och att du verkar vara så himla gullig. Det jag ville säga – du har verkligen en toppenblogg som passar alla (vilket är något jag typ aldrig hittar) så du ska ha all cred! Ha en härlig vecka!

  13. Tezzan skriver:

    Har du inget bra recept på kesoplättar att dela med dig av 🙂

  14. Anna skriver:

    Detta måste testas

  15. Annika skriver:

    Åh, tack för detta recept!!!
    Lillkillen älskar falukorv och jag behövde verkligen ett nytt recept så detta kom väl till pass.
    Ska testas imorgon 🙂
    Önskar dig en fin kväll.
    Kram Annika

  16. therese skriver:

    Å herregud vad gott

  17. Sara skriver:

    låter supergott!! En fråga bara, det står att man ska skiva korv o tomater o lägga på o sen röra ihop såsen o hälla över, men på bilderna verkar såsen hällts på INNAN korv o tomater läggs på.. Vilket ska det vara/blir godast? Detta blir definitivt middag denna veckan

  18. Carro skriver:

    Svar till Elin: Varför måste vissa alltid lägga sig i saker som inte har någonting med dom att göra? Fick mig ett gott skratt när du skrev att jag var paranoid…vad tror du lchf betyder och står för egentligen undrar jag?
    Personangrepp tycker jag dock inte är lika kul, så sluta insinuera att jag icke skulle vara allmänbildad/ ha sunt förnuft, för du vet absolut ingenting om mig. Finns mycket jag skulle kunna säga om din kommentar, men tillåter mig inte att sjunka till din nivå.

  19. vvv skriver:

    hejhej! (VIKTIGT)

    Jag har lite smått panik nu! Ska nämligen baka en paj, eller rättare sagt två, tills på fredag! En MatPaj och en efterättspaj. Nu till mitt PROBLEM: personen jag ska baka till är glutenintolerant och är även nojig om att det ska va lite kalorier o fettsnålt o you name it, ”nyttigt”. Jag hittar verkligen inga vettiga recept på detta!! (o jag hade velat lyckas&då imponera på personen i fråga haha ;)) o jag kan inte fuska med degen med att den inte är nyttig för det märker hen isf) SNÄLLA kan inte du tipsa om några bra o ”nyttiga” pajdegar?

    Massor av kramar o tack för en inspirerande blogg! <3

  20. patruska skriver:

    Ica borde ha en frågeterminal ala ikea och biltema . Letade som en galning efter ajvar igår men jag kunde inte hitta något och ingen personal att fråga syntes till. Min tanke är att ajvar finns bland andra tomatbaserad varor (eller har jag fel för mig när jag säger den innehåller tomat?) Så som soltorkadetomater mm. Var någonstans i er affär hittar ni ajvar? Ikväll blir det därför en variant med chilli och sambal olec

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den brukar finnas vid konserver / inlagd gurka eller utländska varor. Det är en paprikamix

  21. pilla skriver:

    Hur gott såg inte det där ut då!

    http://runwayp.com

  22. Cecilia skriver:

    Willys har ajvar!

  23. Katarina skriver:

    Denna fick klart godkänt av barnen. Kommer att göras fler gånger.

  24. Sophie skriver:

    Var så enkelt att göra, kladdade runt allt bara i kastrullen med kokta pastan för att spara lite disk 😉 och vart riktigt riktigt gott, kommer garanterat lagas fler gånger! Tack för alla fantastiska recept Jenny!

  25. Majsan skriver:

    Mmmm låter smarrigt. Måste testa. Tack för alla kanonrecept

  26. Carina skriver:

    Hittade ditt recept, ändrade om lite, pga olika omständigheter… typ gammal grädde och för lite falukorv. Blandade creme fraichen med kaffegrädde istället och så stekte jag med bacon, använde gratängost på ”toppen”. Har det i ugnen just nu och jag tror det blir en hit. Tack för inspirerande recept och trevlig blogg 🙂

  27. Elin skriver:

    Gjorde denna igår, behövde göra något snabbt som också blev matlådor till sambon. Det var gott! 🙂 Enda undantaget jag gjorde på receptet var att jag hade lök i också eftersom jag hade börjat skära i en lök innan jag insåg att det faktiskt inte stod något om lök i receptet.

  28. Sofie skriver:

    Det hade gott o väl räckt med en halv korvring, och att man strimlar falukorven istället för skivor. Vispa upp grädden lite innan så blir det krämigare! Toppen recept annars!! Mycket gott, o mycket enkelt! Älskar din kokbok!! Lifesaver!

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *