Tre ljuvliga efterrätter till Valborg

Har ni bestämt vad ni ska ha till efterrätt på valborg? Inte det… Här kommer tre av mina favvisar 🙂

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

ci

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen :
 Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nutellasemifreddo

nute

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den bildar toppar.  Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram 20 minuter innan, så att den hinner tina en aning.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig

* * * * * * * * * *

Daimcheesecake med kolatopping
daim

 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk ( färdigkokad kondenserad sötad mjölk)

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt . Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

1
Prenumerera
Notis om

37 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
8 år sedan

Hej!
Gud vilken bra blogg 🙂

Kikar på receptet för daimcheesecake men hittar inte receptet för kolatopping?

Jenny Warsen
Reply to  Maria
8 år sedan

Den karamelliserade mjölken är kolan 🙂

Elin
8 år sedan

Gud så god citronpajen lät! Den kommer jag prova till min examensfest. Serverar man typ glass eller så till, eller är den tänkt att ätas som den är? Tack för all härlig inspiration och för en fin blogg!

Jenny Warsen
Reply to  Elin
8 år sedan

Den ska serveras precis som den är 🙂

Elin
8 år sedan

Toppen, tack!

Carola
8 år sedan

Citronpajen & Daimcheesecaken är favoriterna till både barn o vuxna!!

Johanna
8 år sedan

Hej.
Jag undrar om man kan förbereda cutronpajen
helt klar med marängen sedan frysa in den.
Och ta ut den samma dag som servering och bränna
av innan jag bjuder på den?
Eller hur skulle du göra om du vill förbereda ca två
dagar innan?

Tacksam för svar!
Hälsningar Johanna

Lotta
8 år sedan

Hej Jenny,
Tack för en härlig matblogg! Tänkte höra om du gjort nutellasemifreddon dagen innan någon gång-om det blir bra?

Jenny Warsen
Reply to  Lotta
8 år sedan

Ja, jag brukar göra den dagen innan 🙂

8 år sedan

Mums på allt! : )

E
8 år sedan

Tack för inspiration! Jag tänkte göra citronmarängpajen till vårt valborgsfirande. Kan jag göra den idag eller skulle du gjort den imorgon? Eller kanske till och med på förmiddagen på torsdag?
Tack på förhand!

Jenny
8 år sedan

Hej, trevlig blogg med mycket inspiration!
Undrar som flera andra hur man bäst gör om man vill baka citronpajen innan.
Tack 🙂

Tina
8 år sedan

Jag gjorde en snickers cheesecake igår och jag undrar hur ska jag göra när jag häller över den karamelliserade mjölken över hela tårtan och sen ska jag ta in tårtan i frysen igen. Kan man ta in den i frysen när den har toppingen på eller går det inte? Tacksam för svar!
Älskar din blogg!:)

Jenny Warsen
Reply to  Tina
8 år sedan

Jo det går bra att frysa. Plasta in tårtan bara 🙂

Johanna
8 år sedan

Hej igen och till alla er som oxå undrade!

Jag har tagit reda på att man med fördel kan
frysa en citronpaj med italiensk maräng, bara ta fram på morgonen samma dag den ska serveras och sedan
bränna av den innan du bjuder på den.

Eller baka den dagen innan och förvara den i kylen, den ska helst stå till sig ett dygn. Smaken blir godare då

A-L
8 år sedan

Mmm det blir svårt att välja… Tur det är långhelg då hinner man med många gofikor! Kram A-L

Dragica
8 år sedan

Det blir både citronmarängpaj och nutellasemifreddo!

lotta
8 år sedan

Man behöver inte koka den kondenserade mjölken?

Jenny Warsen
Reply to  lotta
8 år sedan

Karamelliserad är färdigkokad 🙂

elin
8 år sedan

Instruktionen om att den ska kokas saknas… 🙂

Jenny Warsen
Reply to  elin
8 år sedan

Det går numerar att köpa färdigkokad, den heter karamelliserad 🙂

8 år sedan

Den cheesecaken med daim är underbar 🙂 Och citronpaj är inte fel det heller!! //Victoria

Mia
8 år sedan

Hej Jenny!
Helt galet som jag är i citron, såå blir det absolut citronmaräng pajen imorgon på Valborg.
Känns som att den kommer bli hur god som helst!
Tack för ännu ett recept! Vi blir alltid lika nöjda!!
Trevlig Valborg och helg!!
Kram Mia

Gabriella
8 år sedan

Hej! Har nu gjort själva cheesecaken men förstår inte riktigt hur man får till såsen. Vad gör jag med den karamelliserade mjölken? Hälsningar Gabriella

Jenny Warsen
Reply to  Gabriella
8 år sedan

Är det karamelliserad mjölk ? dår är den färdigkokt. Rör ut den med lite ovispad grädde tills du får den till önskad konsistens 🙂

Maria
8 år sedan

Hej!! Tänkte göra daimcheeskaken i dag men är det så att den karamelliserade mjölken är brun så som på din bild. Är det bara att röra ut den med lite grädde och sen blir den som din på bilden ?../ tack Maria

Jenny Warsen
Reply to  Maria
8 år sedan

Den karamelliserade är färdigkokt, och den är brun som på bilden. Rör ut den med lite grädde så att den blir så lös som du önskar. 🙂

Malin
8 år sedan

Hej! Hur länge ska fyllningen till citronpajen sjuda? Jag trodde att min ”tjocknat” men den blev extremt lös. Vad kan jag ha gjort för fel tro? Annars var den supergod!
Tack! 🙂 /Malin

Dessan
8 år sedan

Fasiken också! Jag köpte fel, jag har köpt kondenserad mjölk istället för karamelliserad mjölk. Skulle såklart göra cheesecaken. Hur kan jag rädda upp det här?! Tack för en superfin blogg, du ger så mycket härlig inspiration!! ❤️

Jenny Warsen
Reply to  Dessan
8 år sedan

Då ska burken koka oöppnad i en kastrull i 2-3 timmar. Täck den med vatten under hela koktiden.
🙂

Dessan
8 år sedan

TACK!!!!

Karin
8 år sedan

Galet god!! Gårdagens gäster älskade den!

malin
8 år sedan

Hej står med citron ”såsen” i kastrullen nu…den vill inte tjockna. Hur lång tid ska det ta ca?? Gästerna kommer om 4 timmar och känner mig smått frustrerad

Amanda
8 år sedan

Hej!
Kan man använda en brännare för att bränna av marängen? eller måste den in i ugnen för att bakas?

Maria
8 år sedan

Hej! Provade på citronpajen igår. Mycket god. Men flera i familjen tyckte att den var i sötaste laget. Kan man minska ned på sockret och ändå få ett bra resultat?

Camilla
8 år sedan

Hej! Hur långt innan kan man göra cheescaken! Ska ätas på söndag. Går de bra att göra på fredagen då?

Jenny Warsen
Reply to  Camilla
8 år sedan

Oja, absolut 🙂

Nästa inlägg

Laxsallad med getost

37
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x