- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Veckomatsedel

Måndag : Krämig Lökpaj  [1]
Tisdag   [2]Dill och citronlax
Onsdag : Pastastubbar med köttfärs
Torsdag : Godaste tacossoppan
Fredag :  Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.

Det här behöver du för 4- 5 personer :

12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora  Kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssås :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Gör så här:
Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .

Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet:  Friterad ananas med vaniljglass.

Det här behöver du :
1 färsk / mogen ananas
1- 1 1/2 liter rapsolja
Frityrsmet :
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kalltvatten
Tillbehör : Glass, lönnsirap

 

Gör så här : 
Skala ananasen och skär bort det hårda i mitten.  Rör ihop frityrsmeten genom att först blanda mjöl & bakpulver ovh sedan röra ner vattnet till en klumpfri smet.
Hetta upp oljan i fritös eller i en tjockbottnad gryta, och för att pröva om frityroljan är tillräckligt varm så doppar du ner ett par droppar frityrsmet och ser om det börjar bubbla . ISåfall är den tillräckligt varm- var alltid försiktigt när du friterar så att inte oljan skvätter.  Doppa runt ananasbitarna i smeten och stoppa försiktigt ner dem i frityrmassan med hjälp av en stekspade eller liknande . Friteras tills de blir gyllenebruna och lägg upp på hushållspapper så att överflödigt olja rinner av. Servera sedan med glass & sirap.
Jättegott !
5