Veckomatsedel

Godmorgon,


Söndag och vi startar upp med lite middagstips inför nästa vecka. Och så lite polkabräck för den som vill göra julgodis, men inte för krångligt.


Måndag
: Färskost-kyckling med limesallad
Tisdag : Biffstroganoff med ris
Onsdag: Kräftpaj med hemmagjord aioli
Torsdag Löksoppa med baconströssel
Fredag Räk- och skinkcheesecake

påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg, skinka, räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

 

Påsktårta

 

* * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : . :-)

Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos

Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.

Förvara polkabräcket svalt.

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Den där tårtan måste jag prova 🙂

Stephanie Axved
9 år sedan

Hej 🙂 Den här tårtan blir en del utav nyårsmenyn. Undrar bara hur många personer den är till? 😀

Louise
9 år sedan

Hörredu Jenny, jag har en fråga! Hur länge kan man förvara julgodiset utan att det blir dåligt? Typ fudge och radiokaka? Kram på dej och tack för att du har världens bästa blogg :*

Jenny Warsen
Reply to  Louise
9 år sedan

Jag fryser in allt mitt som inte går åt- på så vis håller det längre och är fräscht fram till jul. 🙂

tanja
9 år sedan

I flera dagar har jag väntat på ett bra tillfälle att testa tårtan..jag riktigt längtar men det står inget om skinka i receptet.. bara namnet…

Jenny Warsen
Reply to  tanja
9 år sedan

Skinkan är till garneringen 🙂 Kan skippas om man vill.

tanja
9 år sedan

Ok nej det låter mums

Benny
9 år sedan

Jag vill skippa gelatinblad iom att det inte är vegetariskt. Vad finns det för möjligheter då?

mona
9 år sedan

HEJ JENNY. EN fråga, vad ska jag smälta gelatinbladen med??
Tusen tack för din matblogg =)

Nästa inlägg

Fina julgodisbitar och förvaring

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x