- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Veckomatsedel

Hejsan,

Jag försöker att uppdatera mina veckomatsedlar tidigt på söndagarna för jag vet att många av er storhandlar just idag. Här är mina förslag till kommande vecka – vill ni hitta mer tips så sök bland kategorierna , bloggen har ett arkiv på 2500 olika recept. Via mobilen söker du genom att trycka på de tre strecken uppe till höger. Och via datorn hittar du kategorierna under texten Damernas.

Smaklig vecka

Måndag : Svamp- och skinksås med pasta [1]
Tisdag : Smördeginbakad briekyckling [2]
Onsdag : Tex-mex stroganoff [3]
Torsdag : Värmande Höstsoppa [4]
Fredag: Lax med godaste kräfttzatziki

Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör

Servera med kokt potatis & god sallad

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.

Stek fisken med salt & dill / eller ännu hellre grilla,
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet :  Knäckiga Kardemummasnitt

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Funkar utmärkt att frysa in.

2