- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Husmansklassiker – Pannbiffar med löksås

Hej där

Ska snart iväg på möte och mycket föräldrarmöten/utvecklingssamtal blir det per termin. Nu var det dags för Thelmas, ska bli roligt att se hur de har de har det i skolan och de nya lokalerna.  Tidig middag blev det också så Nomi var med och röstade om middagsmaten och hon önskade sig köttbullar- så vi gjorde lite både och. Pannbiffar & med löksås & kokt potatis –  och så lite ”vanliga köttbullar” på en egen plåt.

Vad har ni själva ätit idag?

Det här behöver du till pannbiffarna:
800 gram köttfärs
1 ägg
1/2 finriven lök
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Löksåsen:
2 – 3 gullök
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar

Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och rödbetor.

Gör så här :

Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna. Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader. Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Skala och skiva löken tunt i ringar eller halvmånar. Bryn dem glansiga i stekpannan tillsammasn med smör. Pudra över mjölet , och häll sakta över grädde & vattnet under tiden du vispar för att såsen inte ska klumpa sig. Smaka av och salt och peppar. Och sist rör du i socket. Låt det sjuda upp försiktigt, sedan är det klart att serveras. ( blir såsen lite tjockare än du tänkt så häll i ytterligare lite vätska )

1