- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Maltesers Cheesecake

Tillbaka i stugan igen,

Tyvärr inga större fynd idag på loppisrundan, så jag ska stanna till på två till ställen under morgondagen och hoppas på att hitta lite fint gamlat porslin då istället. Såg på instagram (@jennysmatblogg ) att cheesecaken blev väldans populär, och den var rolig att baka också. Både Thelma & Nomi var med och hjälpte till- och inte en smula blev kvar efter gårdagens kalasfika. Och idag är det lite kalas igen då Jonathans föräldrar och barnens farbror Kevin ska komma, och Thelma fick bestämma vilken mat vi skulle bjuda på. Så det blir favvo take-away:en på ön  = dvs nykokta kroppkakor. Det ser så roligt ut när man åker till gårdsbutiken och hämtar, för alla går därifrån med sina grytor fyllda med kroppkakor.

Men innan jag ska åka och hämta alla våra så var det dags för receptet. En riktigt god cheesecake med maltesers & daimtopping.

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

2 påsar med maltesers

Topping:
200 gram mjölkchoklad (med daim-smak)
1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och maltesers i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt , och bred över cheesecaken innan servering eller när den varit fryst i minst 3 timmar . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

 

3