Lakrits- och citronbiskvier

Välkommen onsdag och godmorgon bloggisar,

Vi är fortfarande kvar på Öland, men idag Nomi & jag tillbaka hem till växjö. Vi tänkte stanna till hos bästa mommo  & moffa först på vägen, vi bjöd in oss på en fika nu när vi hade vägarna förbi 🙂 Mycket fika har det blivit nu på bloggen, kommer bli ändring på det- för nu blir det mycket middagsmat de kommande dagarna här på sidan. Ni vet att ni hittar alla tidigare recept under fliken kategorier under texten damernas här högst upp på sidan va? Där kan ni hitta alla tidigare recept som bloggats om under de senaste 4 1/2 året – ta en titt där om ni behöver lite inspiration.

Men nu avslutar vi först med de godaste Citron- och lakritsbiskvierna. Bästa kombon enligt mig, och gillar ni lakriiis ( som jag tycker att det uttalas ) så månste ni prova dessa. Och tror ni att biskiver är svåra att baka, tänk om – dessa är busenkla och väldigt arbetade ut. Perfekta till kalset , eller att ta med och bjuda på till fredagsfikat.

lakritsbiskvier

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram  mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

baka biskvier

2
Prenumerera
Notis om

19 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ewa
10 år sedan

ett annat tips är att fylla med lakritsfyllning o toppa med vit choklad smaksatt med citron

Johanna
Reply to  Ewa
10 år sedan

Åh! Hur gör man det?

Ewa
Reply to  Johanna
10 år sedan

smörkräm med lakritspulver och smält vit choklad med finrivet citronskal o lite av saften, rör väl när du droppar i 🙂

Johanna
10 år sedan

Dina beskvier ser ju så goda ut! Har du något förslag på hur man kan göra om man är allergisk mot nötter och mandel?

Jennys_matblogg
Reply to  Johanna
10 år sedan

Nej tyvärr, det blir nog svårt.

anna b
10 år sedan

Sååååå goda blev dem, perfekt blandning mellan citronen och lakritsen:)

Jennys_matblogg
Reply to  anna b
10 år sedan

😀

Åsa
10 år sedan

Gud va gott!! Dessa borde gå att frysa väl?
Du har inget recept på päronbiskvier?
Med vänlig hälsning, Åsa

Jennys_matblogg
Reply to  Åsa
10 år sedan

Visst går de frysa in 🙂
Päronbiskvier och bananbiskvier står på tur att provbakas 🙂

Kram

Åsa
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Ser fram emot det 😉
Tack! Kram

frida
10 år sedan

Hej Jenny, Jag såg detta smarriga recept igår och var ju tvungen att testa till fredagsfikan på jobbet. Botten gick bra, citronkräm gick bra men men men hur 17 får man chokladen att inte rinna av….till slut fick jag ihop 4 st…tur vi är 4 på jobbet. Vad gjorde jag fel…de var ju svala men inte frysta. Chokladen måste ju vara rinnig och med det varm va? undrar Frida fr Gbg

Jennys_matblogg
Reply to  frida
10 år sedan

Hej,

Jag tror att chokladen var för varm, och när biskvierna är för kalla så rinner de av.
Pröva att ha allt rumstempurerat.
Lycka till

Frida
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Tack jag försöker igen…

evelina
9 år sedan

Hej, Jenny. Jag provade dessa nu och dem är gudomliga! Dock hade jag samma problem som Frida med att chokladen åkte av, men jag väntade lite så chokladen svalnade och sen tog jag och bredde på chokladen med en slickepott istället och det funkade förvånansvärt bra. Blev riktigt fina! Men nästa gång ska jag nog prova att bre ut smeten till bottnarna istället för att spritsa, det var så trögt och blev så ojämnt. Tack för receptet! 😀 Hälsningar Evelina

thereze
9 år sedan

Till Johanna som undrar om man kan göra i stället för nätter. Jag har gjort sesamfrö som jag rostat och gör en egen sesammassa och det funkar fint! Kram

Carina
9 år sedan

Hej Jenny

Har du eller någon annan något bra recept på botten till biskvier som inte är mandelmassa.

Lena
7 år sedan

Hej
Kan man frysa dem

jennysmatblogg
Reply to  Lena
7 år sedan

Absolut 🙂

Camilla
6 år sedan

Hej Jenny! Jag googlade efter citron- och lakritsbiskvier och fann även dessa som är en kopia av ditt recept där bloggaren även har använt din bild, utan att ha angett var det kommer ifrån. Tänkte att du kanske ville veta.

https://sannasdeliochbakverk.wordpress.com/2015/05/10/smariga-lakrits-citronbiskvier/

Nästa inlägg

Nougatbiskvier

19
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x