Recept på falafel

Hej och godmorgon bloggisar.

Hoppas ni fått en fin start på dagen, vi har precis ätit frukost & lämnat barnen på skolan/ dagis. Så nu ska jag och Molly ge oss ut på långpromenad i vinterland. Eftersom det endå är lite snö och känns aningen för halt för att ge sig ut och springa så känns det bra att komma ut och promenera istället. Bra musik i hörlurarna och rejäla kläder så man inte fryser så känns det bra att ge sig ut i friska luften. *Pepp Pepp* Det bästa är såklart när man är färdig promenerad och kommer tillbaka igen för att sätta sig med en kopp varm kaffe 😉

 

Nu till gårdagens middag som blev riktigt goda Falafel, detta är ju en vegetarisk /vegansk maträtt från mellanöstern. Falafel gör man genom att blötlägga kikärtor och mixar grovt för att sedan krydda och fritera. Vi ska försöka att laga lite mer vegetarisk mat här hemma , inte minst för miljöns skull – så jag har startat en egen kategori för just detta.

Falafel
Jag lagade dubbelt så mycket- för att sedan frysa ner hälftan av falafel-färsen. Då är det bara att tina , rulla bollar och fritera nästa gång.  Tänk på att krydda ärtfärsen tillräckligt, annars smakar det inte så mycket.

Detta behöver du för att laga Falafel för 4 personer :
400 gram kikärter
3 rivna vitlöksklyftor
1/2- 1  msk spiskummin
1 kruka med finhackad koriander / eller bladpersilja
1 1/2 tsk med salt
1/2 tsk med cayennepeppar
( alternativt mer kryddor för kryddigare )

Rullas i sesamfrön och friteras i 1 liter rapsolja
Tillbehör : Pita eller tortilla bröd, isbergssallad, tomat, gurka, rödlök  och vitlökssås

 

Kikärtor i blöt cirka 24 timmar.
IMG_4805

Gör dina falafel så här :


Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i  24 timmar innan du ska laga dina falafel. Byt vatten en eller ett par gånger.
Mixa ärtorna i en mixer till en kornig smet ( den ska inte bli för slät ) Rör ner pressad vitlök, salt, spiskummin, cayenne och koriander. Anv ev mer kryddor för kryddigare falafel – ställ kallt i kylen i minst en timme innan fritering. Under tiden kan du skära grönsaker och göra såsen.

Häll upp oljan i fritös eller tjockbottnad kastrull. Ta fram ärt-färsen och forma bollar med händer eller skedar och rulla i sesamsfrön. När oljan är tillräckligt varm lägger du ner bollarna med en hjälp av en sked , de ska friteras lite guldiga/ gyllene – men inte bli för mörka då kan de bli torra. Servera dem genast i tortillabröden med grönsakerna.

Efter några minuter i fritösen- härligt krispiga och smakrika Falafel

Äkta falafel

Mums !

0
Prenumerera
Notis om

17 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
10 år sedan

Ser jättegott ut, synd bara att min sambo inte gillar kikärtor. Får väl testa o göra dem till mig själv nån dag 🙂

Tack för fina recept och mysig blogg! <3

Jennys_matblogg
Reply to  Lina
10 år sedan

<3 Tack snälla du – ja gör det 😀

petronella
Reply to  Jennys_matblogg
8 år sedan

om inte kikärtor gillas så använd bondbönor. används i egyptisk falafel och ger en cool grön färg på insidan. man kan om man vill lagga i lite vitt bröd i smulor för att få en fastare smet. prova 🙂

Lena
10 år sedan

Å det måste jag testa :). Hittade din blogg för ett par dagar sedan av en slump, helt grym blogg! Brukar inte följa bloggar men har redan lagt till din som en favoritsida :). Man vill baka allt å laga massor av det andra, å inredningen påminner lite om hos oss, perfekt med lite inspiration 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Lena
10 år sedan

Vad roligt att höra, vad glad jag blir! 😀
Välkommen tillbaka

SaraM
10 år sedan

Hej!
Jag tycker det är jättebra att du vill laga mer vegetarisk mat! Det är bra både för er hälsa och för miljön. Ett tips är att köpa sojafärs, gärna detta märke ( tkr det är godast :P)
http://anamma.eu/sv/index2.php
Det är billigt i jämförelse med kött, ca 56 kr/kg! Och smaken är god och passar perfekt till tex tacos, då tacokrydda har en intensiv smak. Annars kan jag rekommendera att göra en krämig och fast köttfärssås, blanda med halvkokt ris och fylla röda paprikor, toppa med ost och in i ugnen. Smarrigt!! Köttfärssås och chili con carne är andra goda rätter man kan göra med sojafärs. Ha det bra! 🙂

Sara på Vardag.nu
10 år sedan

Mums med falafel! Kul med mer vegetariskt, heja! 😀

Yessi
10 år sedan

Härligt! Letade igenom din blogg på vegetariska recept.. tog lite tid men så hittade jag det 🙂 Vore ju super kul dom det var en dag i veckan som var vegetarisk 🙂
//Yessi

Sevil
9 år sedan

Hej Jenny,
Tack för en bra blogg. Tänkte laga falafel och undrar om det gör att göra dem i ugn

Maria
9 år sedan

Hej, jag vill också laga mera vegetariskt! Som du säger så känns det både nyttigt för kropp och miljö.
Men en fråga från mig som nybörjare bara, blötlägga kikärtor behövs väl bara ifall man köper dem torra? De man köper i en konservburk behöver väl max sköljas?

Jennys_matblogg
Reply to  Maria
9 år sedan

Ja, det stämmer 🙂

MA
9 år sedan

Testa och byt ut pojkvännen i stället!

MA
9 år sedan

…Svar till Lina 🙂

8 år sedan

falafel är så gott. och väldigt enkelt att göra. precis som du gör jag extra många och fryser in. kul att du har vean och vegetariska recept. jag hoppas hitta nåt som jag inte lagat till. och det ska nog gå.

Emelie
7 år sedan

Friterade mina i fritös och de gick helt sönder, smulades sänder totalt och blev inget kvar. Så nu blir det mackor till middag istället ?

frida
7 år sedan

Super gott med falafel men finns det möjlighet att använda någon annan bladkrydda än persilja eller koriander som ger dem en god smak? 🙂

Fanny
3 år sedan

Bara en rättelse! Det går INTE att göra falafel på de kikärtor man köper på tetra eller burk. Smeten håller inte ihop då, oavsett hur fina bollar man lyckas rulla dom till! Det smular bara sönder 🙂 Det går att göra goda kikärtsbiffar av kikärtor från tetra/burk, men då behöver man ha i något som binder ihop smeten.

Nästa inlägg

Smörgåstårta med skinka & räkor

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x