Lakritsfudge med mjölkchoklad

Idag har Nomi och jag fortsatt med julbakande, hon ville göra lussebullar att ta med till sin kompis Molly som hon lekte med i eftermiddags. Vi är inte så mycket för vanliga tradiotionella lussekatter utan bakade ut degen som vanliga bullar,  och sen gjorde vi saffransbullar med vaniljfyllning, som vi doppade i socker. När Melvin och Tess kom hem sen efter skolan- så försvann nästan hälften av alla vetebullar så jag behövde inte oroa mig för att de inte skulle få plats i frysen.

 Nu receptet på lakritsfudgen, handla hem så ni kan koka den till helgen.
Så himla god har alla tyckt som smakat den.

Du behöver  :

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou med saltlakritssmak
10 krossade lakrits karameller  ( turkisk peppar )

Gör så här :

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Häll den finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna i kylen över natten. Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger om dem i någon fin godis skål.

Du behöver inte fundera påhur länge den här fudgen håller i kylskåpet – den kommer absolut inte bli för gammal.


2

16 responses to “Lakritsfudge med mjölkchoklad

  1. Anne skriver:

    Hej, kom hit via en kompis som gjort tomteskumfudge o såg då att du även gjort lakritsfudge, måste ju prövas. 🙂 Tål inte laktos så jag vet inte vilken typ av choklad Marabou gjort, men det finns mörk choklad så håller tummarna att det funkar med den med.
    Tack för receptet!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Välkommen hit 🙂
      Vilken choklad som möjlig fungerar – om det är laritssmak på den.

  2. Heidi skriver:

    Det här låter fantastiskt gott, måste testas! Vilken inspirerande blogg du har!

  3. Louise skriver:

    Här kommer tips på ett för mig nytt julgodis och som den nutellaälskare jag är går det inte att låta bli att frossa i sig mängder!! http://louisegummesson.blogg.se/2013/december/nutellafudge.html

  4. Sanna skriver:

    Så goda!!!

  5. Sanna skriver:

    Hej Jenny! Hur lång tid tar det för smeten att komma till 120 grader? Har aldrig gjort detta förut så skulle uppskatta om du hade koll på tiden så att jag inte börjar för sent på kvällen 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Cirka 20-35 minuter 🙂

  6. Johanna skriver:

    Hej,
    Håller dessa i kylskåpet fram till jul
    om jag gör dem idag?

    Eller kan man lina gärna frysa dem?

    Hälsningar Johanna

  7. Anna skriver:

    Hej! jag testade med Marabous 70% kaffechoklad. blev mäktigt men riktigt smaskens. hade även lite flungsalt ovanpå.

  8. Anna skriver:

    flingsalt ska det givetvis stå

  9. Amanda skriver:

    Visst går det bra att frysa om man vill va? Tack för en toppenblogg! Lagar just nu världens godaste tomatsoppa!! Såå god!
    Kram och trevlig helg!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut 🙂 Hoppas ni gillar soppan.

  10. Hanna skriver:

    Hej Jenny ☺ jag tänkte testa att göra dessa idag. Men en fråga angående formen, är det en brödform du använt dig av eller var den grund? Jag har ingen låg form med de måtten nämligen, så blev lite fundersam vad jag ska använda för form. Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade en mindre form, har du inga med exakta måtten i beskrivning så gör det inget. Ta en som du har hemma.

  11. Susanne skriver:

    Oj vad goda! Blir till att göra fler satser och ge bort i julklapp:) Tack för perfekt recept!

  12. Therese skriver:

    Fruktansvärt goda 🙂

Lämna ett svar till Louise Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *