- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Veckomatsedel

Godmorgon bloggisar.

Japp- för tionde söndagen i rad så blir det en veckomatsedel 🙂  De har varit väldigt uppskattade har jag förstått. Men vad säger ni ? Är det dags för ett semesteruppehåll för matsedlarna och att de dyker upp igen till hösten ….  eller tycker ni att dessa ska fortsätta varje vecka?

Veckas tips blir en blandad kompott &  jag har tagit hänsyn att det är midsommar på fredag – säkert vill ni äta lite mer klassisk midsommmarmat då 🙂 och tips på på detta  hittar ni ju i tidigare inlägg.

Måndag :  Lax i ugn med romsås 

Du behöver till 5-6 personer :
Färskpotatis + dill
1 kg färsk lax
150 gram västerbottenost
3/4 dl creme fraiche
grovsalt
Färsk dill

Romsåsen :
4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten med en halv kruka färsk dill.
Ställ ugnen på 200 grader, riv osten och rör i hop med creme fraich, lite salt och 1 / 2 kruka färsk dill. Toppa den färska laxen med lite salt och oströran, och ställ in i ugnen i ca 40 minuter ( beror på hur tjock laxen är )

Tisdag : Tacobullar i tortillabröd

Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt

Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.

Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten.  Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt. Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då.  Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.

När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klart att serveras.

 Onsdag : Krämig pastagratäng

Du behöver till en form:
Färdigkokad ( al dente ) pasta
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella

Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över. Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök. Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )

 Smaklig måltid


Torsdag : ljummen kycklingsallad med fikon

Det som kan förberedas redan kvällen innan är att rensa kycklingen och tärna ner köttet i marinaden. Jag använde mig av 1 st färdiggrillad kyckling, men det går bra att bryna fileer också.

Marinaden :
1 dl olja från ”soltorkade tomater” ( burken)
Rivet skal av en citron samt saft från 1/2 citron
salt och lite cayenne
Rör ihop och rör ner kycklingtärningarna. Låt stå över natten.

Till salladen hade jag:
salladsmix, gott med ruccola och machésallad
körsbärstomater
Fårost
soltorkade tomater
Klyftade färska fikon
Rödlök
Oliver

Lägg sedan upp salladen på ett stort vackert fat, Vänta med kycklingen tillsist, och ringla även marinaden över salladen.

Klart att serveras.

Tidigare veckomatsedlar hittar ni HÄR

6