- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Veckomatsedel

.Lite middagstips till veckans planering.

Enjoy! 🙂

 MÄndag : FiskgratÀng med rÀkor

Det hÀr behöver du :

 1 kilo potatis
2 Àggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grÀdde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade rÀkor

Gör sÄ hÀr:

StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsĂ€tter du Ă€ggulorna, oljan och salt & peppar. SkĂ€r fisken i bitar och lĂ€gg ut pĂ„ en smord form , salta och peppar och stĂ€ll in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfĂ€llet sĂ„ gĂ„r det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du sĂ„sen , vĂ€rm upp en kastrull med  smör och hĂ€ll i ev fisk spad frĂ„n fisken i ugnen.  HĂ€ll i grĂ€dde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar. HĂ€ll sedan sĂ„sen över fisken och stĂ€ll in i ugnen – tills gratĂ€ngen Ă€r klar och har fĂ„tt fin fĂ€rg. Cirka 15 minuter.

Toppa med handskalade rÀkor precis innan servering.

Tisdag : KöttfÀrsfylld lÄngfranska

Du behöver :

En lÄngfranska
500- 600 gram köttfÀrs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram fÀrskost ( tillexempel cantadou )
Salt & Peppar
2 tsk sambal oelek

Mozzarella eller annan ost till gratinering.

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 – 250 grader
SkÀr ett snitt lÀngst lÄngfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfÀrsblandningen eller sÄ kastar du det)VÀrm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vĂ€nd ner fĂ€rsen och bryn klart.  Rör ner tomatkross, lite chilisĂ„s och fĂ€rskosten. Smaka av med salt och valfria kryddor. NĂ€r köttfĂ€rsröran Ă€r genom varm sĂ„ fyller du lĂ„ngfranskan med fĂ€rsen-toppar med ost och gratinerar i mitten pĂ„ ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fĂ„tt en fin fĂ€rg.

Servera sedan genast med en god sallad.

Onsdag : Kycklingenchiladas

Det hÀr behöver du :

Det hÀr behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk rÄsocker ( gÄr bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör sÄ hÀr:
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. VĂ€rm upp en kastrull, lite olivolja och frĂ€s vitlöken snabbt hĂ€ll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen lĂ„t puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , sĂ„ smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner nĂ„gra skedar av tomatkrossen i kycklingen, sĂ„ att den blir sĂ„sig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lĂ€gg i en ugnssĂ€ker form. HĂ€ll sedan tomatsĂ„sen över de fyllda rullarna och riv över god ost. StĂ€ll in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fĂ„tt en fin fĂ€rg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssÄs!

Torsdag : Ungsbakad choritzo

Det hÀr behöver du:

5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl  creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man sÄ önskar Àr det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
KörsbÀrstomater + olivolja och flingsalt

Potatismoset : 

10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl grÀddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Gör sÄ hÀr:
Skala och koka potatisen. StÀll ugnen pÄ 225 grader. SkÀr ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.Fyll korven och strö över rikligt med ost och  lÀgg i en form. LÀgg Àven dit körsbÀrstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna. StÀll in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara.

Och gör potatismoset sÄ hÀr:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.NÀr den Àr mjuk ( 15- 20 minuter ) sÄ hÀller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjÀlp av en elvisp. VÀrm upp grÀddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.

Fredag : KrÀftpaj

Till krÀftpajen behöver du :

3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning :
2 burkar med krÀftstjÀrtar aŽ170 gram styck
1/2 purjolök
1/2 dl klippt fÀrsk dill
1 1/2 dl grÀdde
2 stora Àgg
Salt och peppar och lite cayennepeppar

Gör sÄ hÀr:
MÀt upp mjöl i en bunke, tÀrna i smör och hÀll i 2 msk kallt vatten.
Arbeta ihop till en deg och platta ut i en form ( ca 24-26 cm )StÀll kallt i 30 minuter.
StĂ€ll ugnen pĂ„ 225 grader, och picka pajdegen och förgrĂ€dda i ca 10 – 15 minuter.
Rör ihop 1 1/2 burk med krĂ€ftstjĂ€rtar ( resten sparas till dekorering ), med dill och hackad purjolök . Bred ut krĂ€ftblandningen sedan i det förgrĂ€ddade pajskalet.MĂ€t upp grĂ€dde i en skĂ„l, och knĂ€ck i Ă€ggen- vispa ihop detta lite lĂ€tt för hand.Salta & peppra grĂ€ddblandningen och smaka av med lite cayennepeppar. HĂ€ll blandningen över all krĂ€ftfyllning. StĂ€ll sedan in i ugnen i ca 15- 20 minuter till – tills den fĂ„tt vacker fĂ€rg.Dekorera sedan med krĂ€ftstjĂ€rtar, citron och dill.

Klar att servera

5