Sommarens drömtårta

Istället för att baka den traditionella tårtan med sockerkaksbotten &  grädde och jordgubbar så tycker jag att det är roligare att baka sådana här tårtor.  Den ser ganska arbetad ut, men det är busenkelt att göra denna, och botten, kolasåsen kan med fördel göras dagen innan, men toppa med grädde och jordgubbar innan servering.

Har du inte bakat den tycker jag att du ska göra det snart , eller iallfall i sommar. Återkom och berätta vad du tyckte! 🙂

Drömkola – tårta med färska jordgubbar

IMG_2507

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.

Det här behöver du :

1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

 Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering:
 Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

IMG_2505

Tips för allergiker:
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen. 

0
Prenumerera
Notis om

19 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Juliana
10 år sedan

Jag gillar inte digestivekex så jag gjorde botten på ballerina kladdkaka. Supergott så det kan rekommenderas om man vill förändra den lite 🙂

Sara
10 år sedan

Hej! Åh ser verkligen super god ut, men kommer tyvärr inte hinna göra kolasåsen, kan man vara lat och köpa färdig? Och isåfall hur mycket ska man ha i?

jennysmatblogg
Reply to  Sara
10 år sedan

Det går att köpa en burk med färdig kolasås. Karameliserad heter den, finns i hyllan med bakgrejer.

Jeanette
10 år sedan

Hej! Följer din blogg dagligen och gillar den verkligen! Hade dock tyckt att det var kul om du någon gång fotade lite medans du bakar eller lagar ett recept och inte bara det färdiga resultatet. Bara en liten synpunkt…. Kram

jennysmatblogg
Reply to  Jeanette
10 år sedan

Hej Jeanette,

Ja, jag tycker det är en bra synpunkt. Jag ska nog försöka fota mer under tiden.
Kram

Malin Martinsson
10 år sedan

Hej! Gillar verkligen din blogg. Tårtan ser jättefin ut. Tyvärr är min dotter både ägg och mjölkproteinallergisk.
Tack för en bra blogg.

Marie
10 år sedan

Gjorde den här tårtan i påskas men med hallon och blåbär på, och den blev mycket lyckad för alla tyckte den var så jättegod. Den här kommer jag att göra fler gånger.

Åsa
10 år sedan

Ser mycket god ut! Men blir den väldigt söt?

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
10 år sedan

Digestiven har lite sälta i sej, grädden neutraliserar, jordgubbarna ger lite surt.
Jättefin kombo med den söta kolasåsen. 🙂

Sussig
10 år sedan

Ser otroligt god ut, den ska jag göra till jag fyller år på måndag 🙂
Tack för alla fina recept du delar med dig av.

10 år sedan

Ser riktigt gott ut!!

10 år sedan

Vad god den ser ut!!

10 år sedan

Försökte mig på en liknande kaka men min kolakräm blev alldeles för tjock och hård, så den gick inte att breda ut utan att förstöra bottnen.. någon aning om vad jag gjorde fel?

jennysmatblogg
Reply to  FruVesa
10 år sedan

Kokade du kolasåsen för länge?
Ibland kan det då vara en fördel att breda ut krämen medan den är ljummen.

Maria
10 år sedan

Denna blev favoriten igår av tre efterrätter. SUPERGOD! Som en variant på bannoffee paj 😉
Däremot hade jag problem att flytta botten utan att den gick sönder…. Men kolasåsen klistrade ihop den igen 😉

Cecilia
Reply to  Maria
1 år sedan

Jag satte plastfolie innan jag ”låste kanterna på formen, satte i frysen. Därefter var det lätt aftt lägga en tallrik upp och ner och sedan vända upp och ner på botten försiktigt 🙂

K*
10 år sedan

Din tårta blev jättefin. Hur har du lagt på grädden på bilden? Har du spritsat?
Skulle vara kul om du visar hur man gör så kanske man kan göra en lika fin tårta 🙂

jennysmatblogg
Reply to  K*
10 år sedan

Jag skopade bara upp grädden med sked 😀

Sara H
8 år sedan

Hej! Detta såg väldigt gott ut, och jag tror jag ska testa denna till kalaset i helgen. Men går det lika bra med köpt karamelliserad mjölk, eller är det att föredra att koka egen kondenserad?

Nästa inlägg

Vad gjorde man innan man skaffade hus?

19
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x