- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Veckomatsedel


Måndag: Lasagne med mozzarella.

Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken mindre ugnsformar :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Servera med en god sallad.

Tisdag :Lax i folieknyten

 Till 4 portionsbitar lax

100 gram färskost
dill & salt
Grillfolie

Gör så här

Lägg varje laxbit på en bit grillfolie salta laxen och bred på en valfri färskost.
Strö över rikligt med dill.  Knyt ihop till små folieknyten och grilla sedan genast.

Onsdag : Kyckling i krämig balsamicosås

Det här behöver du till 5- 6 personer :
900 gram kycklingfile
smör
salt och peppar

1-2 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde

1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar

Kokad fast potatis

Gör så här :

Skala och skär potatisen och koka i saltat vatten, när man koka potatis kan man salta ganska mycket. Ställ ugnen på 100 graderSmörstek kycklingen med salt och peppar, när kycklingen är klar ta upp den och lägg in i ugnen så att den håller värmen medan du gör såsen och vispa ur pannan med balsamico-krämen i med vatten och låt puttra upp, mär upp grädde, fond , soya och låt puttra upp.Sila såsen och häll tillbaka i pannan, red av med philadelphiaost ( så mycket som går åt för att få en fin såsig konsistens) eller maizena smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kyckligen & låt puttra ihop tillsammans på svag värmen.

Sedan är det klart att serveras.

 Torsdag : Krämig champinjonsoppa

Ännu en riktigt god soppa – om man gillar champinjoner iallafall

Vill du göra den mer LCHF – vänlig , byt då ut vattnet mot grädde och skippa brödet. 

Det här behöver du  till 6 små förrätter eller två huvudrätter :
300 gram färska tvättade champinjoner
1 gul lök
smör
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 dl grädde

salt och peppar

Gör så här : 
Värm upp en kastrull med smör, fräs den finhackade löken tillsammans med den skivade svampen. Låt fräsa tills det dofta riktigt gott och svampen fått lite gyllene färg, rör om under tiden. Häll över ett par dl av vattnet och låt sjuda upp, mixa sedan soppan slät. Och smula ner buljongen, häll över resten av vätskan och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i tio minuter innan du serverar.

Gott med vitlöksbröd till och lite knaperstekt bacon är säkert också riktigt gott om du ska äta som huvudrätt.

Fredag : Pastarullar 

Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemma. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.

Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar

Ostsås :
5 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
2-3 dl riven ost ( jag hade stureost)
2-3 msk mjöl
salt/ peppar
riven muskotnöt

1 flaska med pastasås

2 dl ost till gratinering.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen.  Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen)  Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna  i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen.  Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.

Gratinera i ca 20 – 25 minuter.

Klart att servera.

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Dumlecookies. Recept HÄR [1]

6