Köttfärs i panna

Sådär nu hinner jag sätta mig en stund framför datorn och skicka iväg ett middagstips för veckan som kanske ska kunna passa er nu i veckan. ”Köttfärs i panna”  allt-i-ett  och hur gott som helst. 😀   Vi lagar  ganska mycket mat med färs  för det är ju så lätt att variera och barnen tycker att det är gott!  Nu var det länge sen vi lagade denna maträtten – som vi brukar kalla köttfärs-tårta. Men säkert har något annat namn. Såsen gjorde jag med balsamico – den mesta såsen jag gör nu lagar jag med den. Testa dig fram med mängden balsamico, såsen ska inte bli söt – utan meningen är att den ska höja smakerna.

Har du något roligt / annorlunda recept med färs ?  Jag tackar och tar emot tips ! 😀

Det här behöver du :

700 gram  blandfärs
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlök
1 msk kalvfond
1 ägg
1 tsk salt
peppar

Såsen :
1-2 msk krämig balsamico
3 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kalvfond  konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar
1 burk med små krispiga champinjoner

Gör så här :
Rör ihop alla ingredineser till färs-smeten och värm upp en panna ( med höga kanter ) med smör. Platta ut all färsen i pannan , som en stor biff. Och färs den på medelhög värme , vänd biffen med hjälp av en tallrik och stek den klar. Dela den som en tårta och kolla så att färsen är färdig. Mät i vatten, grädde, fond, balsamico och häll över färsen, låt sjuda upp och puttra på svag värme i några minuter. När du ska  reda av såsen med philadelphia så får du ta upp ett par tre tårtbitar , och  blanda i så mycket tills såsen får önskad konsistens. Vänd ner svampen och låt sjuda upp i ytterligare ett par minuter. Lägg tillbaka bitarna och servera direkt från pannan med koktpotatis och en god sallad.

1

21 responses to “Köttfärs i panna

  1. Jessica skriver:

    Hej Jenny!
    Tog ut färs idag från frysen för att laga något gott och såg nu det här receptet och blev jättesugen på detta…öppnar kylskåpet och inser att jag inte har några ägg!! Kan man göra det utan ägg kanske med grädde istället…vad tror du?? Orkar inte gå till affären 🙂
    Tack för en underbar blogg

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag tror det går lika bra utan ägget ! 🙂

  2. Sanna skriver:

    Min kommentar försvann visst

    Men åååå vad gott det ser ut. Tack för all matglädje du sprider.

    Kram

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt att du tycker det!
      Tack. Kram

  3. Pia skriver:

    Har en köttfärsgratäng som jag brukar göra och som är supergod.
    Kolla här:
    http://kakaobonan67.wordpress.com/2012/08/21/matdags/
    Bra LCHF om man inte tar ris till.

    Ha det bra! // Kram Pia

    1. jennysmatblogg skriver:

      Påminner lite om tacogratängen jag brukar göra 🙂
      Gott- tack för tipset.

      Kram

  4. Baotabiff kallar vi det – det är ju alltid gott och blir så saftigt 🙂

    ”Minifärslimpor” eller köttfärsmuffins är också gott, lägg smeten i en muffinsform i 175° i 20 min – går snabbare än vanlig köttfärslimpa. Smidig vardagsmat!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Bra tips! 😀

  5. Lotta skriver:

    Åååå, jag har ett jätte smarrigt recept på pannbiff. Gör en pannbiffsmet som vanligt med ägg, salt, peppar. Smula ner fetaost, ca 2-3 msk mango chutney, kapris. Jag höftar lite med osten (kan man ha för lite ost 😉 )kapris ca 3 tsk. Dom blir söta av mangon och salta av kaprisen mums. Sedan häller jag lite vatten i stekpannan och mojsar runt smakerna och så silar jag och gör en grädd/brunsås av skyn.

    Denna maträtt är faktiskt min favorit och skulle kunna äta dom varje vecka.

    Saklig måltid!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det här låter smaskig! 🙂

  6. Erika GBG skriver:

    Åh, jag hade tänkt göra ”vanliga” pannbiffar men detta lät ju bra mycket roligare! Tack för tipset och hoppas att våren snart kommer till oss alla!

  7. Lina skriver:

    Oh va gott det lät!

    Hos oss gör vi en sådan ”färstårta” fast med grönpepparsås till. Här kallar vi den Farmorsbiff -min farmor gjorde den när jag och mina syskon var små. Nu har jag själv en liten och med tiden ska han också få smaka Farmors goda biff

    Glad att jag hittat fram till din blogg! du inspirerar mig 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀 Tack!
      Låter gott med grönpepparsås också. Måste prövas:-D

  8. ell skriver:

    åh, verkar jättegott.
    hade varit kul att se på bild hur det såg ut med allt i panna o så 🙂

    tack för bästa matbloggen enligt mig.
    /elin

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag försökte fota en bild på det, men det blev liksom inte så blogg-fint 😀
      Tack snälla Elin.

  9. Här kommer ett recept på en udda köttfärsgratäng 🙂 Du får höfta lite med mått och sånt för att prova dig fram 🙂

    I paket köttfärs
    Gul lök
    Tomater
    Salt & peppar
    Cayanne
    Chilisås
    Beasås
    Riven ost

    Stek köttfärsen med kryddor och chilisås. Här får man höfta om hur mycket sting man vill ha på köttfärsen. Smörj in en ungsform med smör, häll i den färdigstekta köttfärsen, häll över beasås och toppa med skivad lök och tomat. Lägg sedan riven ost på toppen. In i ugnen på 200-225 grader tills osten har fått fin färg.

    Serveras med ris och en grönsallad du gillar.

    En udda rätt med beasås men vi tycker det är gott 🙂
    Hör av dig om du vågar prova det ut!

  10. Ann skriver:

    Falsk fläskfilé är gott av färs. Köttfärssoppa är matigt. 🙂
    Tack för goda recept!

  11. Gunhild Sjölander skriver:

    Gjorde Din tacogratäng alldeleds nyss (tog majs också) den var helt underbart god. Så lätt att göra också.Jag tycker att Du har tilltalande recept

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad roligt att höra 🙂

  12. annica mellström skriver:

    Jag älskar din matblogg Jenny ,enkelt , gott och fina bilder.

  13. Eva Lundahl skriver:

    Tack för alla bra recept. Jag delar med mig av en omtyckt köttfärslimpa som vi gillar i vår familj.
    Köttfärsrulle med ost och skinka.
    400 gr nötfärs eller blandfärs
    2 tsk flytande margarin
    1,5 tsk potatismjöl
    1 ägg
    1 klyfta vitlök
    0,5 dl grädde
    8 skivor rökt skinka
    1 dl riven ost’1 msk soya
    Sås
    2 dl vatten
    en halv köttbuljongtärning
    1 dl mjölk eller grädde
    1,5 msk maizenastärkelse
    1 tsk soya
    1 nypa socker
    Servera med kokt potatis och grönsaker
    Gör så här:
    Blanda färs med 1 tsk margarin, potatismjöl,ägg, vitlök,grädde och salt & peppar. Platta/kavla ut färsen till en fyrkant på bakplåtspapper.
    Lägg på skinkan. Strö över osten men spara lite till att strö över. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg i en ugnseldfast form, pensla med soya
    och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen 200 grader i ca.40 minuter.
    Sås:
    Gör en sås genom att koka upp vatten och mjölk eller grädde , buljongtärning soya , salt och peppar. Tillsätt redningen och låt sjuda en stund till.

Lämna ett svar till ell Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *