- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Tomatsoppa med köttfärs & färska örter

Jag kan bara inte sluta tjata om detta underbara väder, sol sol och åter sol – helt otroligt! Sitter nu ute mot husväggen och solar näsan medan jag jobbar klart med mailen, vardagslyx när den är som bäst.  Igår var vi ute hela eftermiddagen jag och de små och planterade örter & sallader i odlingskragarna. Planterade även tomater ( för första gången) men de står inomhus nu i några veckor till.

Tomatsoppa är något vi gillar väldigt mycket och detta blev en matigare sådan med köttfärs, morötter och klippta färska kryddor över.

Det här behöver du till 5-6 personer :

olivolja
1 stor gul lök
500 gram köttfärs
2 rivna morötter
12 dl vatten + 3 msk koncentrerad oxfond
2 burk med fylliga krossade tomater med chilismak
1 – 2 vitlöks klyftor
6 potatisar
2  msk chilisås
1 kryddmått socker
Salt och Cayennepeppar ( efter egen smak och tycke)

Vill du ha en tjockare soppa, red av med lite maizena och vill du ha lite rundare smak avsluta med 1 dl grädde.

Gör så här:
Finhacka löken och bryn den i olivoljan , den ska bara bli mjuk och glansig.
Häll ner köttfärsen och den rivna morötterna  och pressa ner vitlöken skala och slanta ner potatisen. Låt bryna tills färsen är klar.
Häll i vatten, fond, chilisås, tomatkross Låt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och ev. lite cayenne.

Servera till ett gott bröd.

2